Свободно време

„Възвишение“ тръгва от ноември по кината

В лентата се преплитат исторически факти с художествена измислица

22.05.2017г. / 11 43ч.
Мария Дуковска
„Възвишение“ тръгва от ноември по кината

Дългоочакваната дата за премиерата на едно от най-вълнуващите български филмови заглавия за годината – „Възвишение“, е вече факт – 10 ноември 2017 г. В началото на март бе представен и първият официален тийзър на мащабната продукция, който получи изключително позитивна реакция от страна на публиката и почитателите на едноименния роман.

В лентата се преплитат исторически факти с художествена измислица. Екранизацията на романа на Милен Русков разказва историята на обира в Арабаконашкия проход от 1872 г. през погледа на двама полуреволюционери, полуразбойници – Гичо и Асенчо. Те са попаднали сякаш случайно сред останалите „юнаци“. В техните роли зрителите ще имат удоволствието да видят младите актьори Александър Алексиев и Стоян Дойчев.

Свързани статии

След обира Димитър Общи, в чийто образ влиза Филип Аврамов, възлага на Гичо и Асенчо да предадат писмо лично на Васил Левски. Търсенето на Апостола се превръща в трагикомично приключение, като техният революционен ентусиазъм е изместен от разочарование и огорчение.

Обявеният до момента актьорски състав включва още: Христо Петков като Тодор Шумненеца; Кирил Ефремов като Петко Страшника; Благовест Благоев в ролята на Наш Тотко; Станислав Ганчев ще бъде Пейо Бръмбара; Румен Гавазанов като Георги Чумата; Антонио Димитриевски в ролята на Григор Стойневски Македонеца; Ивайло Димитров като Стефан Жълъда; Владимир Михайлов ще бъде Симо Влаха, а в ролята на Велчо Шунтов, зрителите ще видят Веселин Анчев.

50 дневният снимачен процес на „Възвишение“ се осъществи хронологично, на четири етапа – през зимата, пролетта, лятото и есента на 2016 г. Подобно на холивудските продукции „Завръщането“ (“The Revenant“) и „Игра на тронове“ (“Game of Thrones“), филмът също е заснет широкоекранно.

Режисьор на продукцията е Виктор Божинов („Под прикритие“), който заедно с Нели Димитрова („Love.net“) е автор и на сценария. Диалозите са дело на Милен Русков.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати