Свободно време

Какво се крие под върха на „Айсберга“?

Любопитни факти за салата „Айсберг“

16.06.2017г. / 15 11ч.
Мария Дуковска
Какво се крие под върха на „Айсберга“?

За много от нас „Айсберг“-ът е просто зелена салата. Но също като ледения му съименник, той крие много интересни факти „под върха си“. Още през 6 в. пр. Хр, разновидност на салатата била редовно ястие, сервирано на трапезата на персийските владетели. Векове по-късно самият Юлий Цезар построил статуя на зеленчука, тъй като вярвал, че именно той му помогнал да се излекува от тежка болест. А в наши дни „Айсберг“-ът заема изключително важно място в китайската култура, тъй като се вярва, че носи добър късмет. Интересен факт е, че името идва от транспортирането на салатата от един до друг щат и континент. В опита си да запазят зеленчука свеж и зелен го покривали с лед, което го карало да заприлича на малък айсберг.

Как се отглежда салатата „Айсберг“?

Отглеждането на любимата салата е доста близко до това на марулята. Обича влажните и въздух-проницаеми почви, което прави районите покрай морето и около река Дунав най-подходящи. Тя трябва да бъде засадена около месец февруари нито на дълбоко, нито на плитко и на равна повърхност, най-добре всяко растение да е в отделна чашка.

За хората и „Айсберг“-а

Живко Динев е един от многото ценни партньори на BILLA по проекта „BILLA Градини“, който дава възможност на нас потребителите да опитаме родното и да му се насладим. Той отглежда страхотната салата в с. Казашка река, обл. Варна, с много любов и в специални оранжерии, които позволяват на светлината да обгърне зеленчуците от всички страни. „Салатата говори сама за себе си, мекотата на вкуса е незаменима“, казва той.

За партньорството си с BILLA споделя: „Работя от 7 години с BILLA. Целта ни е да предоставим на крайния клиент качествени продукти родно производство, а доверието в BILLA, е доверие и към българския производител“.

„Айсберг“ в кухнята

За обработката на салатата производителят препоръчва листата да се късат, вместо да се режат, за да може да се запазят полезните вещества в тях. Листата трябва да бъдат старателно измити и подсушени, а кочанът – премахнат. „Айсберг“-ът може да бъде използван както за салати, така и за кулинарна обработка, поради невероятния си вкус, който може да бъде смесен с всякакви продукти.

Свежата салата „Айсберг“ ще бъде на атрактивна цена в BILLA, 0,99лв. за брой, от 15-ти юни до 21-ви юни. Качеството и уникалният вкус са гарантирани!

Коментирай