Свободно време

Най-разпространените митове за виното

Изба New Bloom Winery налага на пазара интересни български вина с модерно излъчване като сериите Verano Azur, Pixels, F2F и New Bloom

16.06.2017г. / 14 16ч.
Аз жената
Снимка: New Bloom Winery

Снимка: New Bloom Winery

Може би колкото сортове вино има, почти толкова са и заблудите, свързани с неговата консумация. Някои все още вярват, че розето се получава от смесица на бяло и червено вино, други се заблуждават, че хубавото вино задължително е скъпо и затворено с коркова тапа. Екипът на избата New Bloom Winery, която се намира в град Съединение, развенчават някои от най-разпространените заблуди, свързани с тази напитка.

Избата притежава 6000 дка собствени лозови масиви в Тракийската низина и работи както с добре познати сортове като Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран, Сира, Шардоне, Совиньон Блан и Мускат, така и нетрадиционните и нови за страната ни сортове Дорнфелдер, Регент и Глера. New Bloom Winery налага на пазара интересни български вина с модерно излъчване като сериите Verano Azur, Pixels, F2F и New Bloom.

Розето е бяло вино, смесено с червено

Това е може би един от най-разпространените митове, свързани с розето. Този метод бе допустим единствено за шампанското розе. Преди няколко години OIV го разреши – НО само за вина с географски произход в държави, в които това е традиционна практика. В България не е така. Ние следваме технологичен процес за производство на розе, при който се използват червени сортове грозде по технологията на бяло вино. Гроздовият сок се оставя в контакт с ципите за кратък период от време и оттам идва и съответния розов нюанс на виното. Модерни в последно време са розетата в стила на Прованс с по-бледи розови тонове. Именно такова е розето от сорта Гренаш в серията PIXELS. Виното идва в уникална стъклена бутилка и се затваря със стъклена тапа.

Хубавото вино се затваря с коркова тапа

Напротив. Все по-масово производителите използват винтова капачка, тъй като тя ограничава притока на кислород в бутилката и съответно няма никакъв риск от „корк“ във виното. Така се запазва неговото качество. Освен това вината, затворени с винтова капачка или стъклени тапи, нямат нужда от тирбушон, което ги прави много лесни за многократна употреба. Ето защо изобщо не е чудно, че вината Нов свят масово използват този метод на затваряне.

От вината на New Bloom Winery, серията Verano Azur се затварят изцяло с винтова капачка. Белите вина от марката PIXELS също са с винт. Пенливото вино PIXELS от сорта Глера (от който се прави Просеко) също е с уникална тапа, която на всяко отваряне прави специфичния пукащ звук на пенливите вина. Тя запазва качеството на виното за няколко дни и е комплимент към почитателите на пенливи вина. При червеното Каберне Совиньон затварянето е цяла система – уникалната тапа ArdeaSeal, която се състои от три елемента: вътрешно тяло, външна обвивка и специален „щит“ и гарантира съхранението на вкусовите качества на продукта.

Розето е само за жени

Увеличената консумация на розе в световен мащаб – това е най-силно растящата категория вина се дължи именно на повишената винена култура и разбиване на клишето, че мъжете не пият вино, още по-малко, ако е розово.

Червеното е по-полезно от бялото

Анализи по темата стартират още през 1995 година, когато се доказва, че въпреки, че антиоксидантните компоненти в червеното вино са повече, голямо значение има тяхното качество и ефективност за човешкия организъм. Така още през 2000 година проучване на Университета в Мелбърн стигна до извода, че двата типа вино са еднакво полезни. Ако все пак имате съмнения за ползата или вредата за вашето здраве може да пробвате розе. Разбира се, при умерена и отговорна консумация.

Бяло вино с бяло месо, червено – с червено месо

При избора на вино за храна трябва да се има предвид средата, времето, обстановката – всичко това определя и подходящата температура за сервиране. Погрешно е схващането, че бялото вино отива само на по-леки меса като пилешко, риба и салати, а червените са подходящи за червено месо. От голямо значение са сосовете към конкретното ястие и използваните подправки. Шеф Андре Токев например поднесе червеното вино F2F от редкия за България сорт Дорнфелдер с комбинация от десерти: моркови в сироп от мед и стафиди, гарнирани със сорбе от червено вино; баница от козе сирене със сладко от червено цвекло и тарт Татин от карамелизиран патладжан и шоколадов мус с лют пипер. Розето като категория се съчетава изключително лесно с голям избор от храни – както меса, така и вегетариански ястия.

Коментирай
Свободно време