Свободно време

Как да омайвате с езика на тялото

10 супер трика за добро впечатление

23.09.2018г. / 08 40ч.
Мария Дуковска
Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Всеки ден изпращате десетки сигнали към хората, с които общувате, благодарение на езика на тялото. Понякога обаче, без да искате, можете да внушите в събеседника ви неправилно усещане за вас и вашите истински намерения. Жестове, стойка, мимики, поздрав, всички тези части от вербалната и невербалната комуникация носят определени послания. Ако успеете да овладеете езика на тялото си, ще можете да изпращате сигнали, които внушават позитивизъм и усещане за близост и доверие. А от тези послания в комуникацията с колеги, партньори и приятели вие ще спечелите най-много.

Вижте кои правила в невербалното общуване е добре да следвате, за да будите симпатии в събеседниците си.

Стойте изправени, но без напрежение

Стойката е много важен момент от езика на вашето тяло. Когато разговаряте с някого, независимо дали сте седнали или сте прави, винаги се стремете да сте с изправен, строен гръб. В същото време не бъдете изпънати като струна, а леко отпуснати, в свободна поза, за да не се усеща напрежение.

10 закона на живота, които важат за всички

Разкрачът ви да е колкото широчината на бедрата ви

Когато сте прави и заемате разкрачена стойка, не бъдете с прекалено раздалечени крака. Според специалисти по езика на тялото, разкрачът ви не трябва да е по-широк от ширината на бедрата ви. Ако краката ви са много близо един до друг, това е сигнал за някаква несигурност от ваша страна. Ако пък сте прекалено разкрачени, давате вид на прекалено самоуверена личност. Заемайте поза по средата.

Влизайте в стая с лека усмивка

Когато влизате в стая, вие привличате вниманието на всички в нея, това е рефлекс. Затова, когато влизате, е важно да го направите със самочувствие, с лека усмивка, излъчваща дружелюбност. Подобен вид поведение е много по-успешно за вас и ще бъдете възприети положително. Поздравете хората с „Добър ден“, дори и да не познавате повечето от тях. Дори може да махнете на някой въображаем приятел – хората винаги възприемат по-добре личности, които имат приятели.

20 истини за живота

Ръкостискането

Трябва да е деликатно, немного силно, като че искате да счупите пръстите на другия. Не го правете и съвсем въздушно, все едно сте принцеса на бал. Стиснете ръката на човека срещу вас с умерена сила, спокойствие и без да тресете ръката си.

Докато се поздравявате с ръкостискане, винаги гледайте другия право в очите. Ако гледате настрани, това създава веднага усещането, че не ви е приятно или че криете нещо. Хубаво е да се усмихвате широко докато се поздравявате, без да се смеете.

Позицията на тялото винаги трябва да е отворена към другия

Когато разговаряте с колега, партньор, приятел, стремете се винаги тялото ви да е отворено към другия. Не стойте настрани, защото това създава усещането, че искате да избягате от разговора и че той не ви е приятен.

Докато говорите, недейте да се облягате на други предмети около вас – врата, стол, маса. Стойте изправени и стабилни. Всеки допир с друг предмет отвлича вниманието от вас и темата на разговор, създава у другия усещане, че сте сигурни в себе си и в позицията, която защитавате.

Направете неутралната си физиономия усмихната

Вашето лице изпраща разнопосочни сигнали към другите, в зависимост от настроението ви в момента. Понякога обаче, когато сте замислени за нещо, може да изпратите погрешен сигнал и да останете неразбрани. Добре е да превърнете неутралната си физиономия в приветливо лице, когато общувате с другите. Дори и темата на разговор в момента да не ви вълнува особено, не го демонстрирайте. Леката, деликатна усмивка ви прави по-симпатични на останалите, дори и без да изразявате мнение.

Уроци, които научаваме преди да навършим 30

Визуален контакт – не местете погледа си често

Много хора имат следния навик – в разговор да местят често погледа си от човека, с когото общуват, да оглеждат помещението или другите хора. Това обикновено се прави несъзнателно, като тик, но внушава в отсрещната страна, че няма интерес към нея. Дори и да го правите от притеснение, опитайте се да го преодолеете, ако искате да имате успехи в комуникацията с колеги, началници, приятели, близки.

Когато разговаряте с някого или се запознавате за пръв път, дори е добре да задържите погледа си за по-дълго и да се усмихнете. Това ще създаде усещане в другия, че е ценен контакт за вас, че ви вдъхва респект. И това ще ви донесе само позитиви от комуникацията в бъдеще.

Усмивката – най-добрият начин за привличане на симпатии

Когато се усмихвате в разговор, особено с някого, който не ви е много близък, използвайте следния трик: представете си, че се усмихвате на ваш приятел и го направете широко, от сърце. Подобно поведение от ваша страна внушава сигурност в другата страна. Изглеждате убедителни, добронамерени, личност, която вдъхва доверие. Искрената усмивка е най-сигурният начин да спечелите нечие доверие.

Дръжте се така, все едно се гледате в огледало

Свързани статии

Според психолозите на подсъзнателно ниво хората се свързват и усещат близки тези, които приличат на тях. Затова в разговор може да използвате това знание и да правите подобни неща, които върши другият човек. Например, ако той говори с вас и е скръстил ръце на гърдите си, след няколко секунди го направете и вие. Ако стои изправен, но опората му пада на десния крак, и вие направете същото. Деликатната имитация на движенията на събеседника ви ще създаде у него усещане за близост и доверие. А от това само може да спечелите.

Мислете какво ВИЕ можете да направите за другите

Когато се запознавате с някого не мислете веднага какво може да направи той/тя за вас, а помислете с какво вие може да сте полезни. Защо ли? Защото помагайки на другите ги мотивираме те да искат да помогнат на нас, да върнат услугата. А от това печелят всички. Затова в подобна ситуация предложете помощ, без да настоявате, кратко и ясно, и оставете човекът срещу вас да реши дали да приеме.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 6 години )
Последно правило: Правете това искрено, защото ако го правите преднамерено и за своя изгода, ефектът е точно обратният. Всички си мислят - "Какъв неприятен, изкуствено любезен човек."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар