Свободно време

Как да открия призванието си?

Ева Кулева отговаря на въпрос от читател

27.06.2017г. / 15 53ч.
Аз жената
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Днес в рубриката ни „Какво те мъчи в любовта?“ споделяме един интересен въпрос на наша читателка, в чиято история някои от вас могат да се припознаят. Ето какво съветва Ева Кулева.

Въпрос: Здравейте, аз съм на 34 години, семейна с две деца. Имам щастлив брак, страхотен съпруг и чудесни деца. Но не мога да открия работата, която би ме удовлетворила, т.е. моето призвание в живота. Работих близо 14 години в сферата на търговията, но скоро открих, че това вече не ми доставя удоволствие. В момента не работя, защото исках да отделя време за да опозная по-добре себе си, но отговорът на въпроса какво би ми харесало да работя все още не идва. А знам, че ако открия призванието си, то със сигурност след това ще мога и да го осъществя.

Ева Кулева: Много се радвам, че си създала щастливо семейство. Поздравявам те и за смелостта да напуснеш работата, която не те удовлетворява. Прекрасна е и твоята увереност, че когато откриеш призванието си, със сигурност ще можеш да го осъществиш!

Много хора намират призванието си някак естествено, така, както други хора създават щастливо семейство естествено. На теб семейството ти се е получило с лекота и се налага да положиш съзнателни усилия, за да откриеш призванието си. При мен се получи обратното, аз открих своето призвание някак естествено и се чувствам напълно удовлетворена като лайф коуч и мачмейкър, помагайки на хората да създават по-щастлив и удовлетворяващ ги живот.

Какво е призванието?

Това е занимание, което ни се отдава, доставя ни удоволствие и допринася за промяна, която е важна за нас. Нали така?

Често призванието е свързано с разрешаването на наш личен проблем, преодоляването на наша дълбока болка или такава на близък на нас човек.

Предлагам ти да направиш няколко упражнения, които ще ти помогнат да откриеш или да си припомниш какво ти доставя удоволствие, какви са твоите таланти, какво ти се отдава с лекота и какво е важно за теб в живота. А когато намериш своето призвание, може да помагаш на други жени като теб да намерят своето.

1) Направи списък с всички дейности, които ти доставят удоволствие.

Без значение какви са те. Ако ти е приятно да четеш готварски книги или детективски романи, напиши го.

2) Направи списък с всичко, което ти се отдава. В какво си добра? За какво те търсят твоите приятели и роднини?

Например, моите приятели често се обръщат към мен, за да им препоръчам добри ресторанти. Някой ден може това да превърна в своя професия.

3) Напиши всички теми и каузи, които са важни за теб. Кои световни проблеми те вълнуват? Кои общочовешки или чисто български казуси предизвикват гнева ти, възхищението ти или други силни емоции у теб?

4) Четейки горните списъци, изброй всички свързани професии, които ти идват наум. Запитай се и каква искаше да станеш като пораснеш, за какво мечтаеше като малка или като ученичка/студентка. На какви професии се възхищаваш, какви професии са те впечатлили във филми или книги и т.н.

Моя клиентка, на която помагам да открие призванието си, изброи 11 възможни посоки за професионалното си развитие.

5) Преди или след съставянето на горните списъци, определи какво е важно за теб относно твоята работа – да ти позволява да се грижиш за семейството си, да има творчество или логически решения, да ти позволява пътуване или напротив – да не се налага да пътуваш и т.н.

6) Подреди по привлекателност изброените от теб професии и ако имаш категоричен победител, направи план как да превърнеш тази идея в реалност.

Ако се колебаеш между 2 или 3 посоки, запиши се на курс или започни да четеш по темите, срещни се и говори с хора, които практикуват тези дейности, събери повече информация и лека-полека твоето призвание ще ти се избистри.

Ако имаш нужда от подкрепа, обади ми се, с радост ще ти помогна.

Ева Кулева

лайф коуч и мачмейкър

Rare Life Coaching

0889 237 207

https://rarerelationships.eu/video-blog/

А теб какво те мъчи в любовта? Задай своя въпрос към Ева Кулева тук.

Коментирай