Свободно време

Как да накарате шефа си да ви има доверие

Професионални и личностни трикове, които помагат в работата

10.07.2017г. / 12 05ч.
Илияна Николова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Установяването на уважение и доверие между служител и шеф не е лесна задача. За да успеете да убедите своя пряк началник в професионалните си способности е необходимо да покажете някои личностни качества.

Как да накарате шефа си да ви се довери в професионален план?

Преразгледайте описанието на трудовите си задължения заедно

Ако вие и вашият ръководител определяте успеха по различен начин, няма да можете да се сработите. Ето защо е нужно да разгледате заедно описанието на длъжността, която заемате и какво се очаква да постигате. Така шефът ви ще има реалистични очаквания за вас, а вие ще сте наясно какво е необходимо да правите, за да покриете фирмените стремежи.

Установете конкретни цели

Когато сте наясно с целите, които трябва да преследвате и чието постижение се очаква от вас, ще ви е по-лесно да се организирате. Доверието на шефа ви ще дойде заедно с изпълнението на целите от ваша страна и старанието, което показвате.

7 начина да преживеем критика от шефа

Проверете възможните решения преди да поискате помощ

Никога не бързайте да искате помощ от шефа си преди да сте проверили възможните начини за изход от проблемната ситуация. Така шефът ви ще види, че разсъждавате по посока решаване на проблема, а не бързате да вдигнете ръце и да искате някой друг да свърши работата вместо вас.

Учете се от грешките си

Обърнете внимание на грешките, които допускате и най-вече на тези, които ви посочва шефът ви. Така ще покажете, че искате да се научите и полагате усилия да поправите допуснатите пропуски.

Не повтаряйте една грешка два пъти

Най-добрият път за изграждане на доверие между вас и шефа ви е недопускането на една и съща грешка. С това показвате, че не само сте се поучили от грешките си, а дори сте намерили начин да не ги допускате отново и отново. Това означава прогрес за цялата компания.

Флирт с шефа – да или не?

Поемайте задачи, с които сте се проваляли преди

По този начин ще покажете на шефа си, че не се страхувате да се сблъсквате с трудности, че сте упорити и че винаги може да се разчита на вас, дори в трудни моменти в професионален план.

Научете се да говорите на езика на шефа си

Буквално и в преносен смисъл трябва да се научите да говорите на езика на шефа си – да гледате през неговите очи, да знаете какво е важно за него в професионален план, за да наблегнете на това. Научете се да разбирате какво има предвид, когато ви поставя задача. Интерпретирайте през неговите очаквания.

Бъдете добър слушател

Ще ви е много по-лесно да изградите доверие помежду си, ако слушате внимателно какво ви казва шефът ви. Изслушвайте и запомняйте онова, което споделя той/тя с вас относно работата. Бъдете като попивателна гъба, която поглъща всичко. Не се разсейвайте и не карайте ръководителя си да се чувства сякаш е единственият човек в помещението.

Спечелете шефа с хубав комплимент

Спечелете останалите от екипа на своя страна

За да сте успешни в работата си, трябва да сте в екип с колегите си. Ако се стремите да се харесате единствено на шефа си, това ще ви спечели много врагове. Никой не обича подмазвачи и лицемери. На тях не може да се разчита, защото обикновено те са готови да се превърнат в доносници, а не в професионалисти с достойнство.

Мислете няколко хода напред

Ако мислите в перспектива, ще осъществявате целите си много по-бързо и качествено. Ще можете да предвиждате няколко хода напред и ще сте подготвени за изпълнението на задачите. Това ще накара шефа ви да ви има повече доверие.

Питайте преди да си давате мнението

За да не подразните шефа си и за да не ви обяви за всезнайко, питайте преди да си давате мнението, особено ако е в противоречие с неговото/нейното.

Стойте настрана от клюки

За да се предпазите от пропадане на доверието във вас от страна на шефа ви, дистанцирайте се от клюките. Не участвайте в злословене срещу него/нея и не взимайте страна в разни спорове по негов/неин адрес.

Снимка: pixabay

Коментирай