Свободно време

Мъдростите на дон Мигел Руис

Те са от основните уроци, които Руис е споделял в свои лекции

29.08.2021г. / 06 21ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Всеки от нас понякога се нуждае от просветление в добрите и трудни моменти от живота. Него успяваме да намерим в мъдростите, в книгите. В рубриката ни „Притчи, мъдрости и цитати“ искаме да споделим с вас част от мъдрите текстове на дон Мигел Руис.

Ако сте чели книгите му „Четирите споразумения“, „Умението да обичаш“, знаете, че той е посветил голяма част от живота си на разпространението на мъдростта на древните толтеки.

Мъдростите, които ще прочетете са основните уроци, които Руис е споделял в свои лекции, интервюта, семинари.

Не можете да промените планетата, ако не промените първо себе си. Да, можете да промените някои неща, разбира се, според знанието ви, според убежденията ви, но това ще ограничи вашата помощ и промяната няма да е дълготрайна. Ако реално искате да промените света, първо трябва да промените собствения си свят, този, който сте създали.

Това означава, че трябва да намерите свободата в себе си, вместо да я търсите навън. Навън хората поставят бариери и очертават граници, за да спрат промяната ви, но най-големите бариери са тези, които издигате самите вие.

Притча за царя и сокола

* * *

Как да създадете главния герой на вашата история? Много лесно е – започнете с мненията на всички около вас. Още от дете всеки ви е казвал кой сте, какво сте, дори са ви дали име. Било ви е много трудно да се стараете да радвате всеки – вашите родители, семейство, приятели и учители. Без да го осъзнаете вие сте се стремели да оправдаете очакванията и да сте този, когото те са ви казвали да бъдете и то се е превърнало във ваша идентичност.

* * *

За да сте свободен, трябва да се изправите срещу страховете си и да ги победите. Не просто да ги погледнете в очите, ала да ги победите. След това настъпва яснотата, защото сте видели страха си като нещо недействително и той вече не е от значение за вас.

Винаги ще остане изкушението да се уплашите отново, но ще можете бързо да се освободите от него, защото ще си спомните ясно, че няма от какво да се боите.

Мъдрости от Вера Кочовска

* * *

Когато срещнем нов човек, нямаме търпение да му разкажем цялата си история – историята за това кои сме, преди дори да сме го опознали добре. Мислим, че тя е толкова важна и толкова истинска. Но когато осъзнаете, че това е просто история, вече не изпитвате нужда да я разказвате всекиму.

Знаете, че всеки има своята история. Всички истории са съвършени, но са само истории. Това, което е от значение, е настоящият момент.

* * *

Няма как да получим уважение, ако си го поискаме ей така, уважението се заслужава. Не се печели с перчене или прояви на власт, печели се, като не притесняваме другите, като не се опитваме да ги контролираме и като не използваме страховете им, за да ги накараме да приемат нашата гледна точка.

Истината е, че единственият начин да спечелим уважение е, като уважаваме всички останали. Няма да получите това, което не сте готови да дадете.

* * *

Да се чества любовта е изключително лесно. Родени сме да обичаме и това е съдбата ни, защото е нещото, което сме. Любовта е създаването на всичко. Но когато вниманието ни се концентрира върху страховете, започваме да се боим да изразим любовта, която в действителност сме.

Свързани статии

Обичам да казвам, че всички сме фабрики за любов, без дори да го осъзнаваме. Това, което ви прави щастливи, е да давате любов, а не другите да ви обичат.

Това, че обичате, не означава, че трябва да очаквате другите да отвърнат ма обичта ви. Не е необходимо те да ви обичат и вие не се нуждаете от тяхната обич, защото вие сте любов. Мнозина обикалят света, за да търсят любов, да молят за любов, защото вярват, че нямат любов, но това не е истина.

По материали от книгата „Малка книжка с мъдростите на дон Мигел Руис“

Коментирай
Свободно време