Свободно време

Най-добрият начин да хванете лъжец сте самите вие – как?

Езикът на вашето тяло подсказва кога събеседникът ви лъже

28.08.2017г. / 10 30ч.
Илияна Николова
Снимка: max pixel

Снимка: max pixel

Когато човек лъже, езикът на тялото му го издава. Нервността подсказва, че говори неистини. Очите му избягват зрителния контакт със събеседника. Прави разни резки жестове с ръце, облизва или прехапва устни, върти глава в различни посоки. 

Има изпечени лъжци обаче, които изказват неистините си толкова уверено, че никой не би ги заподозрял. Но не и съзнателно! Подсъзнателно нашата нервната система е проектирана, така че да може да „прихваща“ лъжливите сигнали. Само че често това се случва на дълбоко подсъзнателно ниво и ние не му обръщаме внимание. 

Как нашето собствено тяло, нашият език на тялото, може да ни подскаже, че събеседникът ни лъже? 

Свикнали сме да се взираме в жестовете на лъжеца срещу нас. Но когато той наистина е изкусен майстор на лъжите, трудно ще го хванем, освен ако не се вслушаме в собственото си тяло. 

Разпознайте лъжеца само за няколко секунди

Експертът по език на тялото и комуникация д-р Лилиан Глас казва пред TODAY, че най-разкриващият език на тялото е именно нашият собствен. 

Дори събеседникът ви да казва малки лъжи, вашето тяло е програмирано да ги регистрира. Вие несъзнателно забелязвате лъжите от отсрещната страна като тялото ви започва да прави намеци. 

„Когато някой срещу вас лъже, собствената ви нервната система ви информира. Това ви провокира да си прехапвате устните, да накланяте глава напред към събеседника, да примигвате, слушайки лъжите.“, казва д-р Глас. 

Тя съветва да се опитаме да се вслушваме повече в нашето тяло, докато говорим с някого. Така ще можем да отчетем признаците, с които тялото ни се опитва да ни предупреди да не се поддаваме на неистините. 

Свързани статии

Всичко е в нашето тяло! 

Има обаче и възможност тялото ви да ви обърка. В стресови ситуации сме склонни да правим сходни жестове – въртене на главата, избягване на зрителен контакт, прехапване на устни, подобни на нервни тикове резки движения. 

С какво най-често се издават лъжците

Тогава дори събеседникът ни да казва истината, можем да се подведем по нашето собствено състояние и да помислим, че ни лъже. 

Специалистите са категорични, че трябва да сме напълно наясно със собственото си състояние, преди да правим оценка на комуникацията с околните. 

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати