Свободно време

Защо е важно да се научим да казваме „Не“

„Не“ помага да определите приоритетите си

01.09.2017г. / 13 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колко често ви се случва да кажете „Да“, когато всъщност ви се е искало да кажете „Не“? Да се научим да казваме не е важно и може би не ви се вярва, но едно „Не“ може да ви направи по-щастливи. Как?

„Не“ определя граници.

Определянето на граници трябва да започне в ранна детска възраст. Въпреки това, родителите рядко възпитават точно тази черта на отказ в децата. Всъщност, да се научим да казваме „Не“ още като деца, е един от първите начини, по които създаваме в себе си усещането за контрол.

„Не“ определя основна граница, която ви отличава като отделен човек с вашите собствени мисли, чувства и нужди. Постигането на здрави граници е основен елемент за вашия вътрешен мир.

Известни личности, които се провалят преди успеха

„Не“ помага да определите приоритети си.

Всички ние имаме ограничено време и енергия. Да казвате „не“ ви помага да определите най-ценните неща за вас. Когато отказвате нещо, вие казвате „Да“ на нещо по-високо във вашия приоритетен списък.

„Не“ ви предпазва от изтощение.

Помислете какво би се случило с вашето емоционално и физическо здраве, ако всеки път, когато някой ви потърси за нещо вие сте готови да откликнете. Ще се опитате да угодите на всички, това ще изчерпа ресурсите ви. В резултат ще бъдете напрегнати, нервни, неспособни да бъдете полезни на всеки и най-вече на себе си.

Ето защо, научавайки се да казвате „Не“ вие предпазвате себе си от крайно изтощение. Звучи егоистично? Да, понякога, за да бъдем щастливи, трябва да събудим своята егоистична природа.

5 знака, че е крайно време да помислите за себе си

„Не“ намалява стреса.

За да бъдем щастливи трябва да елиминираме стреса. Ежедневието ни е динамично, чакат ни много ангажименти в един ден. Искаме да покрием всички задължения и да поемем нови... състезаваме се със себе си... всичко това се натрупва като стрес около нас.

Свързани статии

Едно „Не“ понякога казано на самите нас ни помага да отделим не толкова належащите задачи за днес за друг ден. Позволява ни да имаме време за коктейл, време за спорт, време, в което да не правим абсолютно нищо и това се нарича щастие.

Ако ви е трудно да кажете директно „Не“ опитайте с:

  • Не мога да ви дам отговор точно сега;
  • Можеш ли да провериш следващата седмица?
  • Искам, но не мога.
  • Не мога да се ангажирам с това точно сега.
  • Наистина оценявам, че ме питате, но не мога да го направя.
  • Разбирам, че наистина се нуждаете от моята помощ, но просто не мога да кажа „да“.
  • Толкова съжалявам.
  • Засега ще кажа „Не“. Ще ви уведомя, ако се промени нещо.
  • За мен е чест, че се допитвате до мен, но моят отговор е „Не“.
  • Просто нямам какво да дам сега от себе си, може би следващия път.

Снимка: istock

Коментирай