Свободно време

Как да открием артистичната си страна и да сме по-креативни

„Кради като артист“ – Остин Клиън

15.09.2017г. / 07 29ч.
Аз жената
Корица: издателство AMG Publishing

Корица: издателство AMG Publishing

Към всеки артист се отправя въпросът: „Откъде черпите идеите си?“.

Честният артист отговаря: „Крада ги“.

Всеки човек носи в себе си креативност, с която може да направи живота си необикновен, но не всеки се осмелява да я отключи.

Кради като артист“ представя десет принципа за трансформация, които ще ви помогнат да откриете артистичната си страна и да започнете да водите по-творчески начин на живот.

Според Остин Клиън нищо не е оригинално, затова той призовава да бъдете смели, да се учите от работата на другите, да смесвате и измисляте наново, за да откриете себе си. Тази книга е вашият водач по пътя към креативността – вдъхновяваща и позитивна, със забавни илюстрации, примери от света на изкуството, полезни съвети от личния опит на автора и цитати от големи имена като Гьоте, Марк Твен, Гюстав Флобер, Дейвид Бауи и много други.

Отзиви

Блестяща, истинска и вярна. – Роузан Кеш

Свежа, забавна, но и плашеща. Плашеща, защото ви предизвиква да покажете себе си. – Сет Годин

Книга, изпълнена с добри съвети, приложими в почти всяка дейност. – Lifehacker.com

Чете се бързо и лесно, а съветите са особено актуални в съвременния дигитален свят. – School Library Journal

За автора

Остин Клиън е писател и артист, автор е на поетичната книга „Вестникарски изрезки“. За работата му са говорили по радио предаването NPR's Morning Edition, телевизионната програма PBS Newshour, писали са The Wallstreet Journal и арт сайтът 20х200.com. Живее в Остин, щата Тексас и онлайн на адрес austinkleon.com.

Откъс

„Изкуството е кражба.“ – Пабло Пикасо

„Незрелите поети имитират; зрелите крадат; лошите осакатяват откраднатото, а добрите го превръщат в нещо по-добро или поне в нещо различно. Добрият поет споява кражбата в неповторима цялост от емоция, напълно различна от онова, от което е била откъсната.“ – Т. С. Елиът

Имам една теория, според която, когато хората ви дават съвети, всъщност говорят на себе си в минало време. В тази книга говоря на една предишна своя версия. Това са неща, които съм научил в продължение на почти десетилетие опити да измисля как да правя изкуство, но най-забавното дойде, когато започнах да ги споделям с другите. Осъзнах, че не са само за артисти. Те са за всички. Тези идеи са приложими за всеки, който се опитва да вкара малко творчество в живота и работата си. (Това би трябвало да включва всички ни.) С други думи, тази книга е за теб. Който и да си, с каквото и да се занимаваш. Да започваме.

Към всеки артист се отправя въпросът:„Откъде черпите идеите си?“. Честният артист отговаря: „Крада ги“.
Как гледа творецът на света?
Първо трябва да решиш какво си струва да бъде откраднато, след това премини нататък. Това е, което имам да кажа.
Когато погледнеш на света по този начин, спираш да се тревожиш кое е „добро“ и кое – „лошо“.
Съществуват само неща, които си струва да откраднеш, и такива, които не си струва.
Можеш да грабнеш всичко. Ако не откриеш нещо ценно за присвояване днес, ще го намериш утре, след месец или след година.
„Единственото изкуство, което ще изуча, е онова, от което мога да открадна.“ – Дейвид Бауи Писателят Джонатан Летем казва, че когато хората наричат нещо „оригинално“, девет от десет пъти не знаят кои са препратките или първоизточникът му. Добрият артист разбира, че нищо не се появява ей така. Всяка творческа работа е надграждане над вече съществуващото. Нищо не е напълно оригинално. Истината е в Библията: „И няма нищо ново под слънцето“. (Еклисиаст – 1:9)

На книжния пазар от 11 септември 2017 г.
Превод от английски: Бистра Георгиева
Обем: 160 стр.
Издателство: AMG Publishing
ISBN: 978-954-9696-88-2
Корична цена: 11,95 лв.

Коментирай