Свободно време

Пещерните хотели на Кападокия (галерия)

Формирани преди хилядолетия

20.09.2017г. / 06 24ч.
Михаела Лазарова
Снимка: mymodernmet

Снимка: mymodernmet

Разположен в централна Турция, регионът Кападокия е известен със своите спиращи дъха пейзажи и сух климат. Красиви и причудливи скални образувания, пещерни жилища, които са населявани в продължение на хиляди години. Тази невероятна гледка се дължи на вулкани, които са били активни в района преди 2 млн. Години, оставяйки потоци от лава, превърнали се в мек порест камък, известен като туф.

Знаете ли, че... в Аляска има пясъчна пустиня?

През годините водата и вятърът ерозирали този каменен слой, изваяли дълбоки джобове и структури, известни като „приказни комини“. Днес много туристи се възползват от възможността да направят своята разходка с балон с горещ въздух, за да видят тези скални формации от птичи поглед. Тук се намират и едни от най-забележителните пещерни хотели.

От луксозни, до такива, които напомнят за селски чар, тези места за отдих предлагат една различна атмосфера и преживяване.

Един от хотелите, които може да посетите е разположен в малкото село Орташир - Anitya Cave House. Всяко помещение е щателно реставрирано, а апартаментите в хотела разполагат със самостоятелна тераса с панорамен изглед към долината, която ви позволява да се отпуснете и да се насладите на гледката, докато пиете чаша вино.

Името „Кападокия“ произлиза от персийската дума „Katpaktukya“, която се превежда като „земя на красиви коне“.

Кападокия се простира на площ от 5000 квадратни километра и над 1000 метра надморска височина, пресичаща три анадолски провинции – Невшехир, Кийсери и Нигде.

Знаете ли, че... хавайската азбука има само 13 букви?

Тук има няколко подземни града, някои от които са свързани чрез мрежа от тунели. Тези подземни селища стават възможни благодарение на меката скала. Много от тях са отворени за посетители, но голяма част от земята в района е частна собственост.

Село Гьореме е главен туристически център на региона и е едно от малкото населени места в Кападокия.

Свързани статии

Кападокия е голям производител на грозде и се смята, че производството на вино има дълга история тук. Има редица магазини за дегустация на вина, където посетителите могат да изпробват стоките, а през последните години вина от региона, са спечелили международни награди.

Има около 600 църкви, изсечени в меката кападокийска скала и вероятно много други, които все още не са открити. Тези църкви датират от Средновековието и разкриват красиви рисувани стенописи. Повече за пещерните хотели в Кападокия, вижте тук.

Коментирай