Свободно време

„Милионерът в Лисабон“ – Жозе Родригеш душ Сантуш

Едно арменско семейство от геноцида на арменците в Османската империя, през Втората световна война, до Португалия

25.10.2017г. / 06 31ч.
Аз жената
Корица: издателство Хермес

Корица: издателство Хермес

Представяме ви дългоочакваното продължение на бестселъра „Мъжът от Константинопол“.

За книгата

Благодарение на своята далновидност и предприемачески гений Калуст Саркисян става най-богатият човек в началото на XX век. Привърженик на уединението и дискретността, той се отдава необезпокоявано на най-голямата си страст – колекциониране на произведения на изкуството.

Докато обаче Калуст набира ценни артефакти, съдбата му подготвя неочакван удар. Синът му – Крикор, заминава за Османската империя, за да търси своята любима. Там турците са започнали масово избиване и изселване на арменците и Крикор попада в редиците на един от походите на смъртта. Шансовете му да оцелее са нищожни.

Избухването на Втората световна война по-късно поставя още предизвикателства пред семейство Саркисян. Те са принудени да изоставят бляскавия живот в Лондон и Париж и да потърсят нов дом. Неочаквано за тях, една красива малка страна в покрайнините на Европа им предлага тих пристан от ужасите на войната. Португалия ще се превърне в последния дом на великия предприемач и ценител на изкуството Калуст Саркисян.

Жозе Родригеш душ Сантуш е роден през 1964 г. в Мозамбик. Баща му е лекар, който оказва помощ на пострадали при военните сблъсъци в разкъсваната от гражданска война страна. След обявяването на независимостта на Мозамбик семейство Сантуш се установява в Лисабон. Не след дълго те се преместват да живеят в португалската колония в Китай – Макао. На седемнайсетгодишна възраст Жозе Родригеш вече работи като репортер в местното радио.

Сантуш завършва журналистика в Лисабон и заминава за Лондон, където постъпва на работа в Би Би Си. Няколко години по-късно амбициозният репортер чете късните новини в Португалската национална телевизия и преподава журналистика в Нов лисабонски университет. Станал свидетел на ужаса на войната още като дете, той прави изключителни репортажи за военните конфликти в различни горещи точки по света: Южна Африка, Ирак, Израел, Палестина, Босна и Херцеговина, Сърбия, Грузия. За работата си Сантуш получава редица престижни международни награди.

Жозе Родригеш става известен като писател с романа „Кодекс 632“ („Хермес“, 2009), който се превръща в литературна сензация, бестселър №1 е на 2005 г. в Португалия. Завладяващата история за истинската самоличност на Христофор Колумб скоро е издадена и в редица други страни, като Испания, Италия, САЩ, Русия, където също се радва на успех. С „Божията формула“ („Хермес“, 2009) Сантуш се утвърждава като водещо име в съвременния европейски интелектуален трилър. По повод премиерата на българското издание на „Божията формула“ авторът гостува в страната ни. Големият читателски и медиен интерес към книгите му стана причина и за последвалите още четири посещения на португалеца в България, по време на които той представи романите „Седмият печат“ („Хермес“, 2011), „Последната тайна“ („Хермес“, 2013), „Ключът на Соломон“ („Хермес“, 2015) и „Мъжът от Константинопол“ („Хермес“, 2016).

Последният роман на Жозе Родригеш душ Сантуш – Vaticanum, е най-продаваната книга в Португалия за 2016 година.

На книжния пазар от 26 октомври 2017 г.
Обем: 480 стр.
Издателство: „Хермес“
ISBN: 978-954-26-1747-1
Корична цена: 17,95 лв.

Коментирай