Свободно време

„Мога да постигна всичко, стига да знам какво искам“

От авторките на „Моделирай мечтите си“ – Барбара Шер и Барбара Смит

24.11.2017г. / 06 26ч.
Аз жената
Корица: издателство AMG Publishing

Корица: издателство AMG Publishing

Ако си мислите, че заслужавате повече от това, което получавате, тази книга ще ви убеди, че сте прави.

Трудно ли ви е да следвате желанията си, защото не можете да разберете точно какви са? Ако се чувствате объркани и отдавна сте загубили целите си някъде във водовъртежа на живота, не се изненадвайте, ако се разпознаете в повече от една глава. Прочетете ги всичките. Получете нужния тласък, за да си спомните кои сте, защото живот без посока е живот без страст.

Книгата е логично продължение на бестселъра „Моделирай мечтите си“, а практичната програма на Барбара Шер ще ви научи:

  • Какво да направите, ако никога не сте избирали да бъдете това, което сте днес
  • Как да излезете от коловозите и да поемете по правилния път
  • Как да си окажете първа помощ, за да парализирате хроничната негативност
  • Как да преосмислите голямата си мечта
  • Как да спрете да чакате късмета и да започнете да го създавате

Четенето на книгата ще бъде вълнуващо, просветляващо, понякога малко болезнено и често пъти много забавно. Да научите какво наистина се случва вътре във вас може да бъде трудно, но в същото време е и ободряващо, а отплатата е огромна.

Вие можете да постигнете всичко, стига само да знаете какво искате. И сте напът да го откриете.
Барбара Шер

За авторките

Барбара Шер е кариерен и лайфстайл коуч и автор на седем бестселъра за личностно развитие и целеустременост, преведени на много езици. Тя е известна и с телевизионните си изяви в САЩ, някои от които в The Oprah Winfrey Show, The Today Show, 60 Minutes и Good Morning America. Барбара Шер изнася лекции и участва в професионални конференции по целия свят.

Барбара Смит е публикувала много статии в New York Woman, Mirabella, Elle, The Washington Post и др.

Още от Барбара Шер:

Най-съкровеното ви желание идва право от сърцето ви и е натоварено с важна информация – кои сте и кои може да станете. Трябва да го цените. Трябва да го уважавате. Но преди всичко, трябва да го имате.

Отзиви

Страхотна, разумна книга, пълна със съвети, предложения и примери. – Pittsburgh Press

Дръзко и освежаващо ръководство за самопомощ. Смела, забавна и практична книга, предназначена за хората, които чувстват, че временно са загубили следите на истинските си цели. – New Age Magazine

Съдържание

Предговор 8
Увод 10
1. Какво би трябвало да правите? 21
2. Как да станем щастливи 35
3. Съпротива, или какво всъщност ви спира 44
4. Сигурност 66
5. Страх от успеха: да оставиш любимите си 100
6. Искам твърде много неща;
не мога да си събера мислите 134
7. С пълна скорост в грешната лента 159 >8. Искам нещо, което не бива – тривиално е или не си заслужава 201
9. Помощ! Още не съм готов да се родя 219
10. Прегрупиране: нещо съвсем различно от добре познатото 252
11. Изгубих голямата си мечта – нищо не ми остана 284
12. Вече нищо не ме интересува 308
13. Бунт срещу традиционното 339
14. Червената херинга, или да се опитваш с всички сили да обичаш нещо, което всъщност не желаеш 379
Епилог 398

Предговор

Да не знаеш какво да правиш с живота си не е шега. Болезнено е да нямаш посока. Първата ми книга „Моделирай мечтите си: Как да получиш това, което наистина искаш“, дефинира победата като получаване на желаното и те води стъпка по стъпка към превръщането ти в победител, като ти показва как да създадеш живот, който ще изпълни най-съкровените ти мечти. Но от години читатели ми се обаждат и ми казват: „Харесвам „Моделирай“, но не мога да я използвам, защото не мога да си намеря цел. Просто не знам какво искам“.
Стана ми любопитно. Исках да разбера какъв е проблемът, така че започнах да се срещам с тези хора, които не знаеха какво искат. Оставих ги да ми разкажат историите си, задавах им някои въпроси и скоро всеки път започна да се появява едно и също нещо: всеки от тези хора беше впримчен във вътрешна битка, без дори да го подозира.
Никога не им беше хрумвало, че дълбоко в себе си те всъщност знаеха какво искат, само че желанията им бяха замаскирани от вътрешен конфликт. Узнаването на проблема се оказа голяма изненада... и голямо облекчение. Сега всичко, което трябваше да направим, беше да създадем програма, за да заобиколим всеки конфликт, а създаването на тези програми се оказа удивително лесно. Хората се пробудиха и се впуснаха в действие само след един-два сеанса!
Това беше чудесно. Реших да събера тези открития и стратегии в книга, така че всеки, който има нужда от помощ, да може да я получи.
И сега тази книга е в ръцете ви.
Трудно ли ви е да следвате желанията си, защото не можете да разберете точно какви са? Искам да знаете, че не сте сами. Проблемът ви е често срещан и може да се реши. Ще откриете себе си в тези страници. И почти веднага, след като се разпознаете, ще научите техники, които ще ви помогнат. Не се изненадвайте, ако се разпознаете в повече от една глава. Прочетете ги всичките. Повечето сме сложни създания с много лица и упражнението, което ще ви даде тласък, може да се окаже във всяка глава.
Четенето на книгата ще бъде вълнуващо, просветляващо, понякога малко болезнено и често пъти много забавно. Да научите какво наистина се случва вътре във вас може да бъде трудно, но в същото време е и ободряващо, а отплатата е огромна.
Вие можете да постигнете всичко, стига само да знаете какво искате. И сте напът да го откриете.

Увод

Тази книга е предназначена да ви помогне да подобрите живота си. И тук нямам предвид басейни, имения и лични самолети... освен ако това наистина са вашите най-големи желания. Но ако сте взели книга със заглавие „Мога да постигна всичко, стига да знам какво искам“, вероятно копнеете за нещо повече от плувен басейн.
Искате живот, който ще обичате.
Един приятел на баща ми беше прав, когато каза: „Хубав живот е този, в който се събуждаш сутрин и нямаш търпение да започнеш деня си“.
Това важи ли за вас? Или неговата представа за добър живот ви звучи като недостижим рай? Ако не сте от хората, които всяка сутрин скачат от леглото, нетърпеливи за предстоящия ден, знам, че отчаяно копнеете да откриете цел, която ще ви накара да се почувствате като приятеля на баща ми. Жадувате за работа, която ще пробуди у вас вълнение и енергия. Горите от желание да откриете място, на което ще оставите следа. Алберт Швайцер1 е открил своето място, както и Голда Меир2, а също и хлапето на съседите, което денонощно се упражнява да свири на китара.
Те са знаели и знаят как да живеят. Вярвали са и вярват с цялото си сърце в това, което правят. Наясно са, че работата им е важна. Когато се озовете край хора, които следват искрените си желания, можете да го разберете по напрежението, изписано върху лицата им.
Животът е твърде кратък, за да го живеем без такава цел.
В началото на осемдесетте двама психолози от Харвард извършват проучване върху хора, които се смятат за щастливи. А какво е общото между щастливите хора? Парите? Успехът? Здравето? Любовта?
Нищо подобно.
Те имат само две общи черти: знаят точно какво искат и имат усещането, че вървят в правилната посока, за да го получат.
Ето това те кара да обичаш живота си: когато имаш посока, когато си се запътил право към онова, което обичаш.
И имам предвид именно обичаш.
Не говоря за уменията ви. Въобще не ме интересува какво точно умеете. Когато бях самотна работеща майка с две деца, знаете ли какви бяха моите умения? Можех да почиствам къщата като същински демон; да хващам автобус в движение, докато ръцете ми бяха пълни с пране, продукти от магазина и деца; да стискам всеки долар, докато образът на Джордж Вашингтон не започнеше да моли за милост.
Не искам кариера, която би се възползвала от подобни умения, много благодаря.
Не вярвам, че живеете добре, като правите онова, което умеете. Живеете добре, когато правите онова, което искате да правите. Дори не мисля, че най-големите ви таланти е задължително да се проявят чрез уменията ви. Всички ние сме добри във вършенето на някакви неща, без да изпитваме към тях страстна привързаност. И всички ние имаме таланти, които никога не сме използвали.
Да разчитате на уменията си да ви водят, е просто неприемливо. Ето защо нямам намерение да ви давам индивидуални тестове или да оценявам уменията ви, за да разберем какво би трябвало да правите.
Знам какво би трябвало да правите.
Трябва да правите онова, което обичате.
Онова, което обичате, е същото, за което имате дарба. Само обичта ще ви помогне да се придържате към нещо, докато не развиете дарбата си. Точно по този начин са постигнати истински значимите неща на света – от хора, не по-различни от мене и вас, които са знаели какво искат и са оставили всичко друго на заден план.
Ако не знаете какво искате, не можете да минете през входната врата, а това е обезсърчаващо. Но не сте сами. Скорошни изследвания показват, че около 98% от американците не са доволни от работата си. А причината да не търсят промяна не е само във финансовите съображения. Те просто не знаят какво друго да правят. Онова, което сте мислили за свой личен малък кошмар, се оказва досадна обща болест.
Е, имам изненада за вас.
Вие знаете какво искате.
Всеки знае. Това е причината да се чувствате толкова неспокойни, когато не можете да откриете правилния път. Усещате, че има точно определена работа, предназначена за вас. И сте прави. Айнщайн е имал нуждата да формулира физични теории, Хариет Тъбман3 е изпитвала необходимост да води хората към свободата, а вие трябва да следвате вашата собствена гледна точка. Както казва Вартан Грегорян4: „Вселената никога повече няма да срещне друг като вас през цялата история на Сътворението“. Всеки от нас е единствен по рода си. Всеки един жив човек притежава напълно оригинален поглед към света, а оригиналността винаги трябва да се себеизразява.
Но мнозина от нас се спират. Всеки път, когато решим да променим живота си, всеки път, когато трябва да поемем щафетата и да се впуснем в надпреварата, нещо става. По някаква тайнствена причина решимостта ни отслабва. Поглеждаме щафетната палка и си мислим: „Това не е правилното състезание“. После оставяме щафетата неспокойни, защото времето тече и се боим, че никога няма да намерим „правилното“ състезание.
За това има две причини.
Едната причина да ни е толкова трудно да разберем какво искаме е, че разполагаме с много варианти. Това обаче невинаги е вярно. Родителите ни и техните родители са имали по-малък избор и по-ясни цели. В резултат на развитието на културата ни толкова много от нас разполагат със свободата да търсят работата на живота си.
Свободата е нещо прекрасно. Но свободата ни и притеснява, защото изисква от нас да създаваме наши собствени цели.
Знаехте ли, че по време на война има по-малко депресирани хора, отколкото в мирно време? Докато трае войната, всичко е важно. Ден след ден знаете какво точно трябва да правите. Животът ви може и да е ужасен, но стремежът да се оцелява ви дава сила и посока. Не губите време, за да се чудите колко струвате или какво трябва да правите с живота си. Просто се опитвате да останете живи, да спасите дома си, да помогнете на съседите си. Причината да обичаме да гледаме филми за хора, чийто живот е в опасност, е, че всеки техен ход е зареден със смисъл.
Когато няма критични моменти, ние трябва да създадем цели, които носят смисъл. Можете да създадете такива цели, ако знаете за какво мечтаете, но това е относително нов начин на живот. Старият начин на живот е да оставиш на необходимостта да създаде целта ти; новият изисква да използваш мечтите си, за да си създадеш цел. А ние имаме твърде малко опит в това отношение.
Втората причина да не знаете какво искате е, че нещо във вас ви възпира да узнаете. Мечтите ви са замъглени от някакъв вътрешен конфликт. Не е толкова лесно, колкото може би си мислите, човек да забележи вътрешните конфликти. Често пъти са маскирани като самообвинения. „Може би нямам талант." „Може би просто съм мързелив." „Ако бях по-умен, щях да направя повече с живота си."
Ако има нещо, което искам да извлечете от прочита на тази книга, е да разберете, че никое от тези твърдения не е вярно.
Първата цел на книгата е да осветли личния ви вътрешен конфликт, за да може да го видите ясно очертан. И щом разберете какво стои на пътя ви, ще сте наясно защо не сте създали живота, който сте искали. Ще спрете да се самообвинявате. Ще разберете, че е имало причина, която ви е спирала да продължите напред.
Културата ни е пълна с наивни митове за вина като например „ако наистина си искал нещо достатъчно силно, си щял да идеш и да го получиш“ или „ако саботираш себе си, значи ти липсва характер“. Никой никога не задава очевидния въпрос: „Защо някой би искал да се нарани, като се саботира сам?". Налага се да се прояви любопитство, за да се открие отговор на въпроса, а хората, склонни да съдят, винаги страдат от липса на любопитство.
В следващите глави ще спрем с цялото това обвиняване и ще го заменим с честно и лишено от осъдителност любопитство. Изпитвам най-дълбоко уважение към искреното любопитство... и много малко уважение към лицемерието. Полезните отговори, отговорите, които ни помагат да решаваме проблемите си, винаги са най-незлобливите. Основават се на предположението, че винаги си има основателна причина за всичко. Определено има основателна причина да сте изгубили посоката, а тази книга ще ви помогне да я откриете.
Дотогава просто помнете, че каквото и да сте правили, преди да сте избрали тази книга, не сте били нито мързеливи, нито пък глупави или страхливи. Дори програмите за самоусъвършенстване, независимо колко са полезни, често пъти се основават на осъждането. Често пъти се основават на предположението, че нямате, каквото искате, защото не сте развили правилния начин на мислене. Предполагат, че трябва да се поправите, преди да получите онова, което желаете.
Е, забравете това.
Не се налага да станете по-добри или да промените поведението си, за да получите живота, за който копнеете. Вие сте такива, каквито сте, вие сте достатъчно добри. Всъщност най-умното, което можете да направите, е да тръгнете и да вземете каквото искате, преди да направите каквото и да е, за да се самоусъвършенствате. Щом вкарате живота си в пътя, ще се случат чудеса с „лошото“ ви поведение.
Нямам намерението да ви подвеждам да се включите в някоя програма, която ви казва да изправите рамене и да се промените. Просто животът не е толкова елементарен, а позитивното мислене няма да го направи още по-лесен. Не мисля, че хората могат да решат проблемите си с позитивно мислене. Да разчитате за подкрепа на мислите си, да се правите, че се чувствате по-различно, отколкото е в действителност, не е достатъчно за продължително носене на тежък товар. Креативните визуализации също си имат своите граници. Срещала съм много хора, които не могат да визуализират, както и такива, на които им е изключително трудно дори да си представят онова, което обичат. А „създаването на собствена реалност“ звучи вдъхновяващо, но от друга страна, може да започнете да се самообвинявате за всичко, което потръгва накриво. Това не е честно. Не сте чак такива късметлии, за да разчитате изцяло на съдбата, а и не е необходимо.
Онова, което е необходимо, е да разберете защо не знаете какво искате. Щом веднъж започнете да осъзнавате най-точното обяснение за объркването си, най-накрая ще сте в състояние да направите нещо по този въпрос.
Втората цел на тази книга е да ви покаже как да предприемете правилните стъпки. Приложила съм инструменти и стратегии във всяка глава, за да ви помогна да се избавите от вътрешните си конфликти всеки път, щом почувствате необходимост – сега и за в бъдеще.
Първите три глави от книгата са за всеки читател. Те хвърлят светлина върху конфликтите ви и очертават границите им. Щом веднъж видите къде се корени проблемът ви, ще можете да прескочите към тази глава от книгата, която ще ви даде стратегии за всичко, което трябва да направите, за да решите собствения си конфликт.
Не е трудно да разберете какъв е той, защото щом веднъж се научите да се вслушвате в себе си, ще забележите, че вътрешните конфликти вдигат голяма шумотевица. От една страна, конфликтът се бори за онова, което искате да постигнете, а от друга страна, е решен да ви попречи. Единственото, което трябва да направите, е да се вслушате внимателно в най-силния глас: той ще ви отведе право до стратегиите, които могат да ви помогнат.
Дали гласът ви казва нещо от рода на: „Трябва да напусна работата си, за да получа онова, което наистина искам, но не мога, защото ще умра от глад“? Ако е така, ще пожелаете да прочете Глава 4: „Сигурност“, където ще научите за големия риск, който поемате, когато избягвате приключението.
А може би гласът ви казва: „Всеки път, когато се опитам да последвам мечтите си, се провалям, а не знам защо“? Тогава опитайте Глава 5: „Страх от успеха: Да оставиш любимите си“.
Ако гласът ви казва: „Искам да направя толкова много неща, че никога не бих могъл да избера само едно“, Глава 6 ще ви покаже как може да имате всичко. (Ще ви научи и как да се съсредоточавате само върху едно нещо, ако е онова, за което тайно си мечтаете да умеете).
Ами ако се справяте прекрасно в хорските очи, ако имате прекрасна кариера, но не сте щастливи? Дали гласът ви казва: „Как да се отдалеча от успеха? И от какво ще живея, ако го направя?". Погледнете с нови очи възможностите си. Обърнете на Глава 7: „С пълна скорост в грешната лента“.
Когато си мислите, че знаете какво искате, но гласът ви казва: „Искам нещо, което не бива – тривиално е или не си заслужава“, това е Глава 8. Може да имате „родов“ проблем със семейството си, с приятелите или с културата: искате нещо, което ви поставя в конфликт с всичко, на което сте научени.
Ако току-що сте завършили гимназия или университет, или пък обучителна програма, а гласът ви казва: „Страхувам се да избера нещо. Може да се озова в капан!", тогава изберете Глава 9: „Помощ! Още не съм готов да се родя“. Там ще научите как да избегнете капаните и да започнете да живеете.
Глава 10: „Прегрупиране: нещо съвсем различно от добре познатото“, ще ви помогне, ако току-що сте преживели голяма промяна – например току-що сте се пенсионирали или пък децата са пораснали и са напуснали дома ви, в този случай ще чуете гласът да казва: „Нямам никаква идея какво да правя“.
Ако гласът ви пита: „Какъв е смисълът? Само ще се разочаровам. Нищо няма да замени онова, което вече съм имал и съм изгубил“, обърнете на Глава 11: „Изгубих голямата си мечта – нищо не ми остана“. Ще откриете, че животът още си струва да се живее.
Ако чувате как гласът ви говори: „Опитах толкова много неща, а нищо не ми е по мярка“, тогава погледнете Глава 12: „Вече нищо не ме интересува“. Вероятно имате някакво не съвсем нормално желание.
Ако гласът ви казва: „Не е моя вината, че не правя онова, което искам – светът не ми позволява да си почина!", трябва да погледнете Глава 13: „Бунт срещу традиционното“.
А ако чуете гласът да ви казва: „Опитвам да последвам някаква цел, но не я желая от сърце, без да знам защо“, положението ви не е толкова голяма загадка, колкото може би си мислите. Погледнете Глава 14: „Червената херинга, или да се опитваш с всички сили да заобичаш нещо, което всъщност не желаеш“. Може да откриете, че наистина искате нещо, от което се опитвате да се откажете.
Ако в момента не можете да чуете никакъв глас от вътрешния си конфликт, не се притеснявайте. Ще го чуете до края на Глава 3. Гарантирам ви го.
1 Германски лекар, философ, теолог, органист, музиколог и общественик (1875-1965). Носител на Нобелова награда за мир за 1952 г. – Бел. ред.
2 Израелски политик, министър-председател (1898-1978). Преди това заема и постовете министър на труда и външен министър. Тя е първата жена министър-председател на Израел и третата жена министър-председател в света. – Бел. ред.
3 Родена Араминта Хариет Рос (1820-1913), е чернокожа американска хуманитаристка, шпионирала за съюзниците по време на Американската гражданска война. Родена като робиня, тя бяга от робство и организира приблизително тринадесет мисии за спасяването на над 70 роби посредством мрежа от антиробски активисти и безопасни укрития, известни като Подземната железница. – Бел. ред.
4 Американски учен и общественик от арменски произход (р. 1934), носител на Президентски медал на свободата. – Бел. ред.

На книжния пазар от 30 ноември 2017 г.
Превод от английски: Весела Ангелова
Обем: 400 стр.
Издателство: AMG Publishing
ISBN: 978-954-9696-91-2
Корична цена: 14,95 лв.

Коментирай