Свободно време

3 неща, които пречат на щастието

Работата се е превърнала в приоритет

29.11.2017г. / 12 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Да бъдеш щастлив изглежда лесно, то е като дишането, като ходенето, неволното мигане с очи. Не мислиш за него, щастието просто се случва.

Дали е така? Динамичният живот, който водим или рутината, на която сме се оставили, може много лесно да ни накарат да забравим как да бъдем щастливи. Най-често това се случва без дори да го осъзнаваме.

Кои са трите най-чести грешки, които ни отделят от щастието?

Работата се е превърнала в приоритет

Ако работата се е превърнала в приоритет в живота ви, значи кариерното развитие е много важно за вас. Макар че е необходимо да работите възможно най-усилено, за да се докажете, важно е също така да запомните, че имате живот извън работата си. Имате приятели, семейство, хобита – неща, които ви определят извън професионалните ви постижения.

Когато разчитате на кариерата си да бъде единственото нещо, което ви определя като личност, съвсем скоро ще започнете да подценявате себе си, защото ще осъзнаете, че нямате странични занимания, с които да се преоткривате и надграждате постоянно.

Не забравяйте, че вашият социален живот, хоби, семейство и т. н., вашето щастие струва много повече от вашето представяне на работното място.

10 начина да сте по-щастливи всеки ден

Ето защо поставете работата си в „времеви балон“ т. е. в рамките на работното ви време. След като излезете от този балон и часовникът е извън тези часове, уверете се, че отделяте време, за да се съсредоточите върху други неща. Работата винаги ще бъде налице и в утрешния ден.
Опитайте се да се ангажирате с неща, различни от служебните ангажименти.

Отблъсквате хората от себе си

В нашето ежедневие стресът и проблемите сякаш никога не свършват. От неприятности в работа, до тези с любимия човек или семейството, смятаме, че можем да се справим с депресията, отделяйки се от хората.

Въпреки че е добре човек понякога да остава насаме с мислите си, последното нещо, което трябва да правите е да се затворите в себе си. Отделянето от социалните ви контакти само ще ви накара да се чувствате зле в дългосрочен план.

Цитати, представени в забавни илюстрации

Щастливите хора също имат трудни моменти, но те имат в обкръжението си личности, на които да разчитат, с които да поговорят, от които да получат съвет. Дори и да го правите неволно, когато отделяте хората от себе си, вие елиминирате малкото, които биха могли да ви помогнат. Не позволявайте на проблемите да объркат живота ви, говорете за тях.

Свързани статии

Не сте в състояние да бъдете честни със себе си

Кога за последно бяхте честни към себе си? За начина ви на живот, за постигнатите цели, за това, което ви кара да се чувствате щастливи и т. н... Склонни сме да не признаваме пред себе си, че губим баланса между личния живот и многото задължения.

Самоосъзнаването е може би един от най-важните фактори за поддържането на собственото ви щастие. Без него никога няма да можете да придобиете истинско усещане за целите и нуждите ви.

Говорете за вашите проблеми, страсти, желания. Записвайте всеки ден какво хубаво сте направили за себе си, какво искате да ви се случи в новия ден. Работете върху тези ваши ежедневни цели, малките стъпки за щастие. Започнете да се обичате и уважавате, да се грижите за себе си и дайте път на щастието.

Снимка: iStock

Коментирай