Свободно време

Джуджи разказа семейната си история във „Фамилно“

Тя е потомка на един от най-големите индустриалци в България

06.12.2017г. / 11 00ч.
Михаела Лазарова
Джуджи разказа семейната си история във „Фамилно“

Кой е Аврам Чальовски – считан за един от най-значимите български индустриалци на миналия век, наричан още „царя на шоколада“ – разказа неговата правнучка и водеща на „околоСВЕТСКО“ Деляна Маринова – Джуджи, пред Доника Ризова в предаването „Фамилно“ по Bulgaria ON AIR.

„Прадядо ми е бил трудолюбец по природа – започва работа като разносвач на боза в София и успява да припечели някакви пари, с които отваря малка работилничка. С помощта на още един работник започва производство на първата в България тахан халва, а в последствие и сусамово олио.“, сподели водещата на „околоСВЕТСКО“.

Аврам Чальовски е роден през далечната 1854 година в село Галичник, Македония, по време на Османското робство. След Освобождението Галичник остава извън пределите на България и бедният тогава овчар се мести в София. Прадядото на Джуджи е известен и като българския Форд – бил е виден предприемач, благотворител и банкер, отличен е и със златен медал от световното изложение в Лондон през 1938 година.

През 1898 г. Аврам отваря първата си фабрика в София, а с времето строи и втора, както и още една в Бургас, заради пристанището, което ползва за износ на стоките си извън пределите на България. Аврам Чальовски е първият производител на Балканите използвал модерни технологии в създаването на яйца, олио и дори кръв на прах. Отделно от трите фабрики, той строи ЖП линия, стопанство, в което отглежда крави и дори собствена печатница за рекламните материали и етикети на продуктите.

Целият разказ на Джуджи може да видите във видеото.

Коментирай