Свободно време

Виенският камерен оркестър подари вълшебство на българската публика

Два магически часа, изпълнени с красива музика и коледно настроение

06.12.2017г. / 14 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Световноизвестните музиканти от Виенския камерен оркестър подариха на българската публика прекрасно предколедно настроение, много усмивки, нежна музика, придружена с танцова феерия.

Коледният концерт на Виенския камерен оркестър се състоя на 5 декември в зала 1 на НДК. Солист и диригент на виртуозните музиканти бе професор Марио Хосен.

Благодарение на майсторството на музикантите и изяществото на звуците, излизащи от техните инструменти, публиката се пренесе изцяло в някогашна Виена, където е творяла великата фамилия Щраус.

Автентичният виенски коледен дух обгърна София с безсмъртните мелодии на Йохан Щраус-баща, Йохан Щраус-син, Йозеф Щраус и Франц Крайслер. В програмата бяха включени едни от най-бележитите произведения на виенските композитори, сред които „Бал с маски“, „Вино, жени и песни“, Полка Pizzicato, “Трич-трач“ полка, Полка „Гръм и мълнии“.

За финал на концерта маестро Марио Хосен и музикантите бяха избрали енергичния и приповдигнато звучащ „Унгарски танц“ на Йоханес Брамс и Йозеф Йоахим.

Горещите аплодисменти на препълнената зала извикаха на бис виртуозите, които подариха две от най-емблематичните и вълнуващи произведения на изкуството за епохата, а и на всички времена – валсът „На хубавия син Дунав“ на Йохан Щраус-син и „Радецки марш“ на Йохан Щраус-баща.

Нежните и красиви мелодии бяха деликатно аранжирани с фееричния танц на балетистите от Софийската опера и балет.

С харизматичното си присъствие и увлекателен подход професор Марио Хосен запозна публиката с интересни факти около работата и творчеството на фамилия Щраус.

Виенският камерен оркестър е основан през 1946 година. Оркестърът е свирил в едни от най-големите концертни зали по цял свят. Диригенти и специални гости на оркестъра са били знаменитости като Йехуди Менухин, Карло Зеки, Шандор Вег, Йожи Хатори. Международната репутация на Виенския камерен оркестър е световно призната и се дължи на изключителното майсторство и техничност на неговите музиканти и ръководители.

Празничното събитие се осъществи по покана на Germi Art & Entertainment със съдействието на Столична община.

Коментирай
Свободно време