Свободно време

Термометърът в най-студеното село на света се счупи на -62 градуса

Оймякон или „полюса на студа“

16.01.2018г. / 17 11ч.
Илияна Николова
Снимка: boredpanda

Снимка: boredpanda

 

Точно преди една година ви запознахме със селото, считано за най-студеното перманентно населено място на света. Това е Оймякон, намиращ се в Якутия, Русия.

Целогодишно там е студено, а през зимата термометрите удрят екстремно ниски градуси. Тази година живакът спадна до -62 градуса по Целзий, като термометърът на града се счупи. Вероятността градусите да са паднали още е голяма.

Въпреки суровите си условия, отдалеченото сибирско село има своите постоянни около 500 жители. Гледайки природните условия, в които те живеят, спокойно можем да се почувстваме нелепо заради оплакването, че зимата ни изненадва всяка година.

Оймякон – най-мразовитото село в света (галерия)

Свързани статии

Фотографът Еймъс Чапъл от Нова Зеландия сподели пред Boredpanda, че правейки миналогодишните си снимки в Оймякон студът е бил толкова суров, че го е пронизвал през панталоните и е карал краката му да се сгърчат. Дори слюнката в устата му е замръзвала. Тогава градусите са били -47.

Тази година студът е още по-смразяващ. Метеорологичната станция на „полюса на студа“, както наричат Оймякон, е отчела -59 градуса. На -62 градуса термометърът спира да работи.

На фотографиите се вижда, че не само краката и слюнката на жителите на замръзналото село са вледенени, но и миглите им.

Разгледайте всички смразяващи снимки на най-студеното село в света тук.

Коментирай