Свободно време

Виолета Манчева – слънчев лъч в прогнозата за времето

Вижте каква пролет и лято ни очакват

26.01.2018г. / 10 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Мартин Симеонов

Снимка: Мартин Симеонов

Тя е чаровна, а слънчевата ѝ усмивка ще впечатли всеки от вас. Виолета Манчева е част от екипа на Bulgaria ON AIR от началото на 2018 година като водещ на обновената прогноза за времето на политематичната телевизия.

Завършва Телевизионна журналистика с тематичен профил „Вътрешна политика“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Трупа телевизионен опит в ТВ7 и БНТ, като минава през различни сфери на професията като редактор, новинар, монтажист и асистент в пресцентър.

Виолета вярва, че поднасянето на информация е мисия, а коректността, бързината, обективността и разнообразието са задължения на всеки, служещ на зрителя. Има подчертан интерес към пътувания и чужди езици.

Споделя, че пролетта е сезонът, който я описва най-добре – от дъжд към слънце за няколко минути и обратно, богат и пъстър букет от чувства. Споделяме с вас малко от слънчевото настроение на Вили в следващите редове.

Какво е времето в теб?

Променливо. Когато си емоционален човек, смехът и сълзите се смесват непрестанно. Емоциите винаги вземат превес над разсъдъка ми.

Защо избра телевизията, за да се развиваш и какво е да си част от семейството на Bulgaria ON AIR?

Телевизията избра мен след като насочих висшето си образование към журналистическата сфера. А и да си призная, много говоря.(смее се) Само мога да се радвам, че станах част от екипа на Bulgaria ON AIR. Професионализмът, приятната работна обстановка, позитивизмът и смехът, чуващ се непрестанно, те карат да се чувстваш на правилното място, с правилните хора.

Зрителите на ТВ Bulgaria ON AIR ще видят за първи път представянето на времето по този начин. Какво ще отличава тази прогноза за времето от всички останали?

Разчитаме на разнообразни визуализации и детайлни карти. За нас е важно зрителят да разбере не просто конкретните температури, но и причинно-следствените връзки между промените във времето през деня, седмицата и месеца. Ще се опитваме да обясним тези процеси по приятен и лесно разбираем начин.

Мислиш ли, че един ден би се занимавала сериозно с климатология?

Разбира се, защо не? А и вече реално започвам, защото представянето на прогнозата за време не изисква единствено усмивка и чар, а и разчитане на климатичните промени.

В работата си с климатолозите доц. Георги Рачев и Симеон Матев какво би искала да научиш?

Колкото повече, толкова повече, както е казал Мечо Пух. От такива професионалисти, с такъв дълъг опит – гледаш и попиваш всяка подробност. Благодарна съм им за отзивчивостта и търпението към мен.

Как близките ти гледат на твоето ново амплоа?

Радват се, разбира се. Вълнуват се за работата ми с именно този професионален екип. А и вече няма как да пропуснат, че ще вали и винаги ще си носят чадър.

Телевизията какъв сезон е?

Всички сезони – в едно. Напрежение, много работа, бързина и точност. Същевременно – весели емоции, голям и готин екип, незабравими приключения. Усмивките и нервите, възходите и спадовете се редуват, но накрая слънцето винаги е там и работата е добре свършена. Телевизията е магия. Като времето...

Как би описала себе си извън нея с няколко думи?

Позитивна, леко наивна, прекалено емоционална, на моменти мързелива, перфекционист до болестно състояние.

Имаш ли хоби и как обичаш да се забавляваш?

Мога да се забавлявам навсякъде и по всяко време, стига да съм с любимите си хора. Обожавам да пътувам. Всяка дестинация крие своите тайни, а аз винаги съм нетърпелива да ги разкрия. По време на специализацията си в Германия посетих за три месеца десет немски града, както и няколко в Холандия, Белгия и Франция... Така че пътуванията никога не са достатъчни, стига да имаме време и възможност.

Какво прави денят ти слънчев?

Семейството, приятелите и всички непознати, усмихващи се в ежедневието ми.

В кой сезон женската красота процъфтява?

За женската красота сезон няма.

Мерилин Монро е казала: „Дизайнерите искат от мен да се обличам като пролетта, в пищни рокли. А аз не се чувствам като пролет. Чувствам се като топла, червена есен.“ Теб кой сезон те кара да се чувстваш най-добре?

Мога да се чувствам добре и себе си през всички сезони. Разбира се, слънчицето винаги ме зарежда с позитивизъм. А и ми се спи по-малко... (смее се)

Как времето влияе на нашата нагласа, мотивация, настроение, на любовта?

Факт е, че различното време ни влияе до голяма степен – и в настроенията и във вземането на решения. Липсата на слънце може да ни натъжи, студеното време да ни фокусира върху работа, дъждът да ни ядоса и т. н., но всичко това зависи от нас самите. Нека не забравяме, че „лошото време винаги изглежда по-зле през прозореца.“ А как влияе на любовта ли? Любовта е това, което ни влияе на нас и начина, по който изживяваме различното време.

Какви пролет и лято ни очакват?

Пролет – със средни сезонни температури, с много слънце и нормални количества валежи. А пък лято – надявам се, топло, весело, с пътувания и незабравими летни преживявания!

Снимки: личен архив

Коментирай