Свободно време

5 лоши навика, които да отстраните за здраве и дълголетие

Малки, но съществени промени

09.02.2018г. / 13 24ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ежедневно поставяме телата си на жестоко изпитание с начина си на съвременен живот. Здравето е крехък механизъм, който се влияе от всички наши навици, най-вече лошите.

Един от тези лоши навици е бързото хранене. Изследванията показват, че колкото по-бавно ядем, толкова по-нисък е рискът за развитие на диабет, сърдечносъдови заболявания, метаболитен синдром, рак, инсулт, инфаркт.

Навици на продуктивните хора

Бавното хранене може да звучи като някакъв незначителен фактор, на който малко хора обръщат внимание, но то е от животоспасяващо значение.

Кои са останалите 5 лоши навика, чиято промяна е от решаващо значение за доброто здраве и дълголетие?

Въздържанието от готови закуски

Чипс, солети, вафли, крекери, бонбони, смучещи, дъвчащи, желирани и още куп подобни „храни“ са в списъка с вредни и скъсяващи продължителността на живота. Ограничете ги или ги изключете напълно от менюто си, дори когато рязко огладнеете. Тези храни правят истински хаос в организма ви, от който произтичат куп здравословни проблеми.

Въздържанието от храна за навън

Заведенията за бързо хранене са примамливи с уханието на ястията си, както и удобството и бързината, с които обслужват клиентите си. Цените в тях също обикновено са доста по-ниски. Ето защо масово хората се възползват от услугите им в ежедневието си. Спрете да консумирате подобен тип храни, дори салати за навън, защото те биват обработени с вещества, подобряващи търговския им вид и удължаващи срока им на годност.

Свързани статии

Добавянето на сол

Един от най-лошите навици на мнозина е допълнителното поръсване със сол на ястията и салатите. Вярно е, че е по-вкусно, което е соленичко, но границата лесно се преминава. Дневният прием на натриева сол не трябва да надвишава 2 грама. Колко от вас могат с ръка на сърцето да кажат, че не ги надвишават?

Ежедневни навици, увреждащи бъбреците

Консумацията на газирани напитки

Отказът от всякакви газирани напитки, включително содата, която не е подсладена, увеличава продължителността на живота и подобрява здравословното състояние. Множество изследвания по темата многократно са доказали този неоспорим факт. Той не е някакъв мит, който здравните организации разпространяват просто ей така. Сложете край на пиенето на газирано в името на здравето си.

Алкохол

В световен мащаб стотици хиляди хора се борят с алкохолната болест, а милиони употребяват повече от допустимото количество алкохол без да са алкохолици. Свеждането на спиртните напитки до минимум удължава продължителността на живота.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
Питащ ( преди 6 години )
Обяснете по-подробно защо и как газираната (неподсладена) вода вреди ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 2 rate down comment
.... ( преди 6 години )