Свободно време

С над 3000 литра тракийско вино поляха празника на „Вила Ямбол“

Най-старата изба в Южна България организира специално кулинарно шоу и представи традиционни ритуали от региона

19.02.2018г. / 14 24ч.
Мария Дуковска
С над 3000 литра тракийско вино поляха празника на „Вила Ямбол“

Празникът на виното, който „Вила Ямбол“ организира за трета поредна година, събра над 6000 души. Изпиха се 3000 литра вино, а Ути Бъчваров и екипът му раздадоха над 4000 порции свинско месо. За поредна година най-старата изба в Южна България използва професионалния си празник, за да благодари на местната общност, служителите и всички граждани и гости на Ямбол.

„С този празник искаме да благодарим на ямболии и на нашия регион, че ни помагат да правим висококачествени български вина. Щастливи сме, че достойно защитаваме традициите във винопроизводството още от 1924 година.“, каза изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов. „Тук е пълно с тракийски знаци, че по тези земи са се правели още от древността страхотни вина. „Вила Ямбол“ продължава тази велика, хилядолетна история. А където има хубаво вино, има хубава храна и готини хора“, разказа Ути Бъчваров.

Ансамбъл „Тунджа“ вдигна хората на дълго и цветно хоро, а кукери от Ямбол демонстрираха маскарадни ритуали, с които се слага край на зимата и се дава началото на пролетта и плодородието. Народната певица Поли Паскова пък представи свои авторски парчета посветени на виното и любими народни песни.

Избата се похвали и с най-добрите си вина от последните 20 години насам. Реколта 2017 е била с отлично качество, което е позволило да се бутилират уникални партиди, споделиха още от производителя. В грижите за лозята и направата на вино и ракия участват над 160 човека от Ямбол и региона. Днес избата произвежда едни от най-търсените и харесвани ракии и вина на пазара: ракиите „Ямболска“ и „Стралджанска“, вината Villa Yambol и Kabile. За тази година производителят подготвя лансирането на две отлежали червени вина – едното от Каберне, другото от Мерло към серията Kabile, обявиха още по време на празника от „Вила Ямбол“.

Серията Kabile е особено специална за „Вила Ямбол“, защото е създадена в знак на почит и уважение към най-древните традиции във винопроизводството, останали още от времето на траките. Серията Kabile е кръстена на античния тракийски град Кабиле, чиито разкопки се намират в близост до Ямбол, а на етикета им е изобразена богинята Кибела.

Доказателство за качеството на нашите вина са многобройните медали по световни изложения като за миналата година най-награждаваното българско вино е именно Kabile Мавруд и Каберне Совиньон. Единият медал е от Mondial de Bruxelles, другият от Vinalies International, а третият от London experts in wine, който се провежда под патронажа на Негово превъзходителство княз Кирил Преславски. Освен това тяхната Villa Yambol Резерва Каберне Совиньон 2014 г. стана единственото българско вино с двоен златен медал на миналогодишния Concours Mondial de Bruxelles (известен като Световното по вино).

90% от вината на „Вила Ямбол“ се правят със собствено грозде, което обезпечава производството. Избата управлява около 10 000 дка лозя – около района на Ямбол и Айтос. Освен международните признания, доказателства за успехите на родната изба са експортните ѝ постижения. „Вила Ямбол“ реализира продуктите си в над 20 страни от 4 континента.

Коментирай
Здраве и красота