Свободно време

Днес е Преображение Господне

На 6 август отбелязваме Преображение

06.08.2014г. / 10 13ч.
Аз жената
Снимка: архив, Булфото

Снимка: архив, Булфото

Преображение Господне се чества още от първите векове на християнството. Според Светото писание на този ден (6 август) Исус Христос утвърждава вярата на учениците Си в своя божествен произход, като се преобразява пред очите им. Той се явява в небесната Си слава пред трима от тях – Петър, Яков и Йоан, след като ги завежда на планината Тавор в Галилея. Лицето Му засиява, дрехите Му стават бели като сняг, до Него се появяват двама мъже, сияещи от светлина – Мойсей и Илия, които беседват с Него за идващата му смърт.

Исус моли учениците Си никому да не разказват за случилото се – до възкръсването му от мъртвите. Когато видят Своя Учител опозорен и прикован на кръста, да не се разколебават във вярата си и да проповядват, че Той наистина е Син на Небесния Отец.

На Преображение Господне вярващите се пречистват след петдневен пост, като в чест на празника се позволява риба. В литургията на българските православни храмове се прибавя специален тропар (молитвено песнопение) – Освещаване на гроздето.

На този ден се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се прикади от свещеника в църквата. Според народните вярвания от Преображение Господне лятото се пречупва и времето се преобръща – започва да върви към есента и студа.

Научете как сливналии празнуват Преображение

Коментирай