Свободно време

Вино и вкус за ценители!

17.11.2008г. / 09 30ч.
Аз жената
Вино и вкус за ценители!

Влизайки в ресторант “Хаджидрагановите изби” попадате в атмосфера на стари винени изби с каменни стени и бъчви до стените.

В направата на „Хаджидрагановите изби“ е залегнала легендата за Хаджи Драган - чорбаджията, организирал построяването на красивите къщи от Копривщица, Жеравна, Банско и Мелник в центъра на София – днес ресторант “Хаджидрагановите къщи”. В неговите изби отлежавало вино, събирано от различни краища на България. Прочута била избата на Хаджи Драган, където можело да се намери вино за всеки вкус.
Тишина, мирис на старо вино и хладина посрещали гостите. В сумрака на газените лампи се виждали бъчвите, подредени в дълги и стройни редици, а по прашните рафтове със слама кротко лежали бутилките с подбрано вино.

“Хаджидрагановите изби” предлагат типично българска национална кухня с ястия, приготвени на плоча, пещ и жар, с които всеки българин може да се гордее. Менюто съдържа отбрани български специалитети – карабунарска салата, хаджийска салата, мелнишка салата, хайдушка скара на дървено плато, агне по гергьовски на пещ,  комитска софра за шестима, хайдушко мешано, табиетлийска софра, балканска скара за четирима, чирпанска керемида, клопаница,  домашна бисквитена торта, баница с локум и др.

За добрата компания се предлагат вина и напитки, грижливо подбрани от ценители и познавачи, а българските народни песни ще напомнят за нашите корени.

Ето и празничното новогодишно меню за 2008 година

Вариант I
Новогодишна свежа салата
(подбрани листенца марулка, краставички, домати, домашен айвар, луканка, печени чушки, пресносолно сирене и чехтин)

Зелеви сарми
(тук приготвени зелеви сармички с кълцано месце и пушени гърди, поднесени с жарнато сосче)

Печен свински врат по пловдивска рецепта
(свински врат, отлежал в марина от пловдивски мавруд и билки от тракия, поднесен със сос от манатарки, шайби от пекнати картофи, цели лукчета, морковчета и целина )

Хрупкава кошничка
(кошничка пълна с рачел от зелени смокини и ароматни листенца от мента )

Парче прясно изпечена погача в нашата пещ

Вариант II
Новогодишна салата с пълнен домат
(кошничка от зрял домат, пълнен с пресносолно сирене и зелени маслинки, върху “постеля” от мариновани тиквички, топка млечна салата, топка кьополу и зехтин)

Жарен гъши дроб
(гъши дроб, маринован с ароматни билки и зрънца розов пипер, поднесен с резен царевичен хляб и парченца сушена кайсия и аромат на розмарин)

Пилешко роле по силистренска рецепта
(крехко пилешко филенце с пълнеж от парченца пушен кашкавал, шунка, кисели краставички, печена чушчица, полято със сос от топено сиренце и гарнитура от задушени зеленчуци и копърови картофки )

Парче “шахматна” торта с ванилов сос

Парче прясно изпечена погача в нашата пещ

За всеки наш гост по парче баница с късмет
и новогодишен подарък
(а за най-късметлията златна монета)

Мезета
(луканка, кашкавал, сирене, пастърма )

Хаджидрагановите изби – вино и вкус за ценители!
Хаджидрагановите изби е на Христо Белчев 18 и работи всеки ден от 11:30 – 02:00,
Телефон за резервации: 981 81 48
www.izbite.com

Коментирай
Свободно време