Свободно време

Искаме ли енергоспестяващи крушки?

27.11.2009г. / 12 10ч.
Надежда Маринова
Искаме ли енергоспестяващи крушки?

Как върви търговията с енергоспестяващи крушки? Проучване на Az-jenata.bg по софийски електромагазини установи, че българинът трудно се решава да купи енергоспестяваща крушка. Причината е преди всичко финансова. На българския пазар се предлагат китайски, български и “фирмени” крушки от новия тип. Цените са, както следва: “фирмените” в зависимост от мощността биват: 11 вата – 7,49 лв, 12 вата – 20,19 лв.,14 вата – 7,49 лв., 18 вата – 7,99 лв., 20 вата – 16,15 лв.; китайските и българските са почти с еднаква цена – около 2,00 лв. Разлика има и в срока на годност – евтините китайски и български траят около година – година и половина, докато за “фирмените” дават гаранция десет години. Вече може да си поръчате ценните крушки и по интернет.

\n

“Предлагането е добро и разнообразно, но търсенето е слабо – споделя продавачка в магазин на бул. “Христо Ботев” в столицата. Вкъщи успяхме засега да сложим само две крушки от новото поколение. За повече няма пари.” Една груба сметка показва, че за жилище средно с десет крушки, ще трябва да похарчите около 200 лв.

\n

Крушките от новото поколение постепенно трябва да намерят приложение в работните помещения, уличното осветление и в битовите нужди. Интересно как ще се реши въпросът с осветлението във входа и по етажите на жилищните блокове, където винаги са се крадяли крушки? Може би ще трябва да се научим да стоим на тъмно или да си светим с фенерчета, докато отключваме входната си врата? Сигурно заедно с навлизането на новите и скъпи крушки, ще се появят и нови крадци – специализирани в тази сфера. Може би в обирите на домовете ни крадците вече ще изнасят не само компютри, техника, злато и пари, но ще ни отвинтват и крушките от полилея. Това не дай си боже да направи възможна и появата на пазара и енергоспестяващи крушки втора употреба.

\n

Ето и подробности по нормативната уредба за влизането в употреба на енергоспестяващите крушки:

\n

През декември 2005 г. Европейският съюз приема директива, с която обвързва всички страни-членки да разработят национален план за действие за повишаване на енергоефективността (EEAPs – Energie–Effizienz–Actions–Plane). Според директивата в близките осем години – от 2009 до 2017 г. всяка една страна от ЕС е длъжна да достигне до 1 % икономия на електроенергия във всички сектори на потреблението.

По задача на Еврокомисията Вуперталски институт за климата в Германия Willkommen beim Wuppertal Institut изработил схема за приложението й. Започвайки с 2011 година, във всички страни на ЕС всички страни трябва да ги изпълнят. Разработката и контролът по изпълнение е възложена на специално създадената в началото на 2007 г. работна група ROMS (Roll out Member States) и включва европейски фирми-производители на осветителни прибори и техните компоненти (CELMA).

През декември 2008 г. Еврокомисия в Европейския парламент приема решение за отказ от старите електрически крушки. Съгласно прието постановление в търговската мрежа постепенно старите крушки ще бъдат заменени с енергоспестяващи, както следва
- септември 2009 г. – забрана на матови и прозрачни крушки от 100 вата;
- септември 2010 г. – забрана на прозрачни крушки от 75 вата;
- септември 2011 г. – забрана на прозрачни крушки от 60 вата;
- септември 2012 г. – забрана на прозрачни крушки от 40 и 25 вата;
- септември 2013 г. – въвеждат се строги изисквания за луминисцентните лампи и такива със светодиоди.
- септември 2016 г. – въвеждат се строги изисквания за използването на халогенни лампи.

\n

Никой не ни пита искаме ли, щом ЕС е казал, ще действаме. Добре е да приложим предложението на вестник “Дневник”, като подарим за Нова година на родителите си, на баба и дядо, на приятели и роднини по една енергоспестяваща крушка – хем ще отбием номера с подаръка, хем ще дадем своя принос за спестяване на електроенергия в глобален мащаб и в месечната ни сметка за ток.

* * *

Пенсионират 100-ватовата крушка
Спират живачните термометри за сметка на живачните лампи

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Николай ( преди 11 години )
Поредната глупост на европейския съюз обвързана с фирмените интереси на големите производители на крушки Osram, Philips и др.Истината е следната - енергоспестяващите крушки който на практика са луминесцентни лампи събрани в малкък размер има много недостатъци най-вече за здравето ви което изобщо не се споменава.Тези крушки имат трептене с честота 100Hz което е изключително вредно за очите и много изместен спектър на светлината при което цветовете не се разпознават коректно и изглеждат "мъртвешки".По лошото е че излъчват като вторична емисия освен видима светлина ултравиолетова която също е изключително вредна за ретината на очите ви.Освен това имат силно RF излъчване което се пренася в мрежата и от него страдат всякакви по чувствителни RF техники като радиоприемници и комуникационни техники.Ако се махне луминифора от вътрешната страна на стъклената тръба и се включи такава лампа тя излъчва само в ултравиолетовия диапазон и в болниците тази лампа се казва бактерицидна и с нея се обеззаразяват помещения.След 10 мин се разпадат всички вируси и бактерии и живи клетки умират.Гледането срещу такава лампа 30мин води до ослепяване и деградиране на ретината.Межу вас и това лъчение в тези лампи е само един луминифор.Скъпите лампи над 18лв. имат електронен баласт който намаля трептенето и UV филтър отложен върху стъклото който спира донякаде UV лъчението но такива почти не се предлагат и купуват в БГ.С китайските лампи си увреждате непоправимо очите и здравето!Много учени тръбят за това но никои не го пише защото зад това седят интереси за милиарди на големите корпорации за лампи.Енергоспестение не се прави от осветление а от отопление и промишленост.Енергията която ще спестите за да "запазите природата зелена" за една година отива на вятъра когато си включите печката духалка за няколко часа!Тези крушки са в пъти по вредни за околната среда защото след изхвърлянето им в тях се съдържат много вредни елементи предимно луминифор, живак и токсични окиси на метали.Всичко е една измама за пари, за печалби и за да ви се разкаже играта.Ако цените очите си и тези на децата си никога не слагайте такива крушки в домовете където си почивате.Аз съм инженер по електроника и това което ви пиша е чистата истина, не защитавам интересите на нито една компания.Вие избирате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ники ( преди 11 години )
Аз също бях предубеден към всички енергоспестяващи крушки защото купувах ментета със синкава светлина по 3лв и освен че ми дразнеха очите гореха през месец. После домоуправителя от блока купи за входа едни които много ми харесаха като светлина и за мое учудване повече от година светят без проблеми. Наскоро си взех и за вкъщи и съм много доволен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
силви ( преди 11 години )
Не съм съгласна с това че гаранцията на марковите крушки е 10 години,също така цените им в електронните магазини са доста по-ниски,аз купих 10 от сайт и трябва да ви кажа че по нищо не се различават от тези в Практикер,освен това че са поне на полвина по-евтини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Лорена ( преди 11 години )
До Верджи: О, Свещенна Простота! Заради тези като теб, които обичате все да сте на контра, България е в това положение и продължава да затъва. Според мен трябва да си изключително невеж (да не кажа откровен ***), за да правиш всичко просто напук, без да оценяваш реалните ползи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Марков ( преди 11 години )
От тия нови крушки не мога да чета... Не знам аз ли си въобразявам, но честно ви казвам, просто не мога да чета на тая светлина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
10 стинки ( преди 11 години )
Гръмна ми крушката ей таман!Един месец работи, 15 лева дадох. Светеше си кат нормална, не беше от сините... ака каза пат и чак бушона изключи. Ша ми изгори инсталацията зарад една крушка тука бахго!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
инж.Лиляна Бл.Андрее ( преди 11 години )
Във в-к "Стандарт" от 05.02.2010г.пише,че енергоспестяващите крушки са много вредни за здравето,тъй като:"...пестят ток,нопък се включват и изключват по около 100 000пяти в секунда.И подлудяват клетките ви..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Georgi ( преди 11 години )
Преди няколко месеца в няколко вестника се появиха статий, в които се казваше, че енергоспестяващите крушки са вредни. Не трябвало да са по-близо от 30-40 см. от главата., тъй като от от електрамагнитните вълни се получавало силно главобалие.Нека някай да обясни дали това е верно и ако е вярно не трябваше ли ЕВРОПЕИСКИЯ СЪЮЗ ПРЕДИ ДА ЗАБРАНИ ПРОИЗВОДСТВОТО И УПОТРЕБАТА НА КРУШКИ С НАЖЕЖАЕМА НИШКА ДА СЕ НАПРАВЯТ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА ВРЕДНОТО ЛЪЧЕНИЕ НА ЕНЕРГОСПЕСТЯВАЩИТЕ КРУШКИ И АКО Е ВРЕДНО ДА НЕ ИЗДАВА ДИРЕКТИВИ ЗА ВЪВЕЖДАНЕТО ИМ В ПРОИЗВОДСТВО И УПОТРЕБА.А СЛЕД КАТО МАСОВО ВЕЧЕ НАВЛИЗАТ В УПОТРЕДА ДА СЕ ОТРИЧАТ.ИЛИ ТОВА СА САМО ВРЕДНИ СЛУХОВЕ НА ЗАИНТЕРЕСУВОНИ ФИРМИ ПРОИЗВЕЖДАЩИ СТАРИЯ ТИП КРУШКИ.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Вили ( преди 11 години )
Имам доста енергоспестяващи крушки, немско призводство, много съм доволна изобщо не премигват! Повече ге харесвам от старите :) Само едно не ми харесва, че няма специално място за изхвърляне и преработка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Лола ( преди 11 години )
Тоя Европейски съюз е по-гаден и от СССР - само ограничения и глоби!! А тези крушки, дори и най-скъпите, имат много неприятна светлина, премигват - което е опасно за хората с епилепсия, и повишено UV излъчване. Освен това в Европа не ги изхвърлят в общия ***.. Къде ще ги изхвърляме ние, за да не нанесем допълнителна вреда на природата??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар