Меню

Торта със сладко от дюли

27 декември 2014 | 15:30 | Илияна Николова
4 от 4 гласа
Добави в любими
100 г орехи, смлени
300 г студена сладкарска сметана
300 мл прясно мляко
8 с.л. кафява захар
100 мл вода
1 пакет желатин
1 ч.ч. кисело мляко
½ ч.л. сода
2 яйца
2 ч.ч. захар
½ ч.ч. брашно
200 г стафиди
1 голям буркан сладко от дюли (или друго по избор)
4 бр яйчен жълтък
1 течна ванилия
2 ч.

  • Порции: 16

Продукти
Приготвяне

Блатовете за тортата се приготвят от кексово тесто. За него са ви нужни брашното, олиото, 2 ч. ч захар, двете яйца, бакпулверът, содата и киселото мляко. Разбърква се по стандартния за кекс начин.

Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна до готовност. След като изстинат добре, изпечените блатове се разрязват на 2 или 3 с много остър нож.

Във форма за торта се подреждат последователно блатовете, баварският крем, смесен със сладкото от дюли или парченца дюли, стафидите и смлените орехи.

За баварския крем:

Жълтъците се разбиват със захарта, докато станат пухкави. Налива се млякото. Сместа се изсипва в голяма купа и се вари на водна баня на умерен котлон.

Разбърквайте непрекъснато с телена бъркалка, за да не загори. Желатинът се накисва в малко студена вода, за да набъбне и се добавя в горещия крем. Добавя се ванилията и се разбърква.

Кремът се оставя да се охлади. Сметаната се разбива на сняг и се добавя към крема. Разбърква се, за да се смесят добре.

Отделете няколко лъжици от сладкото, орехите и стафидите, които да смесите с крема.

Кремът се оставя в хладилник за 1 час, докато се стегне. Разположете част от крема вътре между блатовете.

За глазурата:

Останалото сладко от дюли се пасира с малко гореща вода и няколко лъжици захар до получаване на гладка, средно гъста смес, подходяща за намазване на тортата. Тортата се намазва внимателно с глазурата с помощта на шпатула.

Снимка: личен архив

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 9 години )