Майчинство

Как да преодолеем страха от раждането

17.11.2010г. / 14 43ч.
Джадала Мария
Как да преодолеем страха от раждането

Много момичета у нас имат страх от раждането. Дали защото майките им са разказвали колко страшно е било тяхното раждане, дали защото са гледали много филми, а по филмите, за да илюстрират по-добре винаги процесът е съпроводен от викове и болка. Нека се опитаме да разнищим този страх и направим опит да кажем, че раждането не е толкова страшно и трябва да преодолеем собствените си предразсъдъци.

Не слушайте страшните приказки от другите
Може тази жена, която ви споделя колко ужасно е било раждането й, да не е имала късмет с добър екип, да не се е подготвила добре физически и психически за самото раждане, да е доста глезена и егоистка ... Не мислете, че вас ви очаква същото. Мислете си позитивно за раждането, за да бъде то наистина такова!

Подготовка за раждане
Преминете курс за подготовка за раждане, за дишане, движете се много и подгответе тялото си за този краен момент. Така болка почти няма да има.

Времето непосредствено преди раждането
Наложените у нас норми за раждане обездвижват родилката, което при всички случаи е некомфортно. Ако раждането ви е естествено задължително започнат ли контракциите – движете се, движете се възможно повече – така ще ви е по-леко и се подготвяте за леко раждане. Няма да имате и толкова болки, движейки се.

Самото раждане – по естествен път
Да, ще има напъни и ще има викане, но това е наистина кратко. Именно това знаете от филмите, но там не става ясно, че подобни сцени са наистина в рамките на броени минути. Болка има, но вярвайте – ще я забравите веднага щом видите бебето си. Концентрирайте се върху този момент и върху мисълта за вашето уникално и безценно съкровище, което ще зърнете само след още няколко минути. Така всичко ще мине по-бързо и няма да имате лоши спомени.

Раждането – секцио
Да, секциото е операция, която малко или много боли. Тук няма как да се подготвите физически, но психически знайте, че не боли повече от вадене на мъдрец, например. При това по време на самото раждане сте под упойка и болката ще дойде малко по-късно. А тогава вече мисълта ви не трябва да е върху вашата собствена болка, а изцяло върху прекрасното създание, което сте родила!
Повече за раждането секцио можете да прочетете тук.

След раждането
Повярвайте, само няколко часа след раждането вече ще сте по-добре а 2-3 дена до седмица по-късно няма да има и следа от физическата болка. Така че всичко е в настройката, вашата собствена нагласа. Мислете позитивно, очаквайте бебето си с любов и всичко ще е наред!

Успех, момичета! Майчинството е истински дар, радвайте му се, не се страхувайте! Прочетете още:
Отсяване на полезните съвети за майки в интернет
Кой да дойде на изписването на бебето
Колко струва да родиш дете?
Новороденото – седмица първа

Коментирай
19 rate up comment 0 rate down comment
yanitsa ( преди 11 години )
Vsqka jena koqto e dala jivot e geroinq i nqma po-hubavo ot tova da stanesh mama.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19 rate up comment 0 rate down comment
мамата ( преди 11 години )
момичета, смело, без страх! това е най-хубавото нещо за една жена - да стане майка!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар