Майчинство

Синдром на внезапната детска смърт – как да предпазим бебето

27.07.2011г. / 11 19ч.
Аз жената
Синдром на внезапната детска смърт – как да предпазим бебето

Синдромът на внезапната детска смърт (СВДС) е сред най-страшните кошмари на всеки родител. Бебе, което изглежда здраво умира внезапно, без видима причина или обяснение. Възможно е да се случи на бебе на възраст между 1 и 12 месеца, но случаите на смърт са най-много между 2-я и 4-я месец. Лекарите все още не могат да посочат със сигурност причината за СВДС. Американски учени предполагат, че бебетата, починали вследствие на СВДС са имали аномалии в мозъчния ствол. Той контролира сърдечния пулс, дишането, кръвното налягане, температурата и събуждането. Когато на такива бебета не им достига кислород, те не се събуждат. Слагането на бебето да спи по гръб и разчистването на кошарата от възглавнички, плюшени играчки и други меки предмети, които възпрепятстват потока на кислород, спомага за намаляване на риска.

Вероятността детето ви да почине от СВДС е по-висока, ако бебето е с много малко тегло, преждевременно родено, родено от много млада майка или от майка, която е пушила през бременността. Рискови са студените месеци от годината и синдромът засяга повече момченцата (60%), отколкото момиченцата.

Как да предпазим бебето?
1. По време на бременността спазвайте всичко, което лекарите ви препоръчват. Така ще направите всичко, каквото е по силите ви, за да родите здраво, износено бебе.
2. Слагайте бебето да спи по гръб, тъй като бебетата, които спят на една страна са предразположени към по голям риск от СВДС.
3. Спането по корем в комбинация с твърде мек матрак задържа издишания въздух и бебето вдишва въздух с по-малко кислород. Използвайте твърд матрак и разчистете леглото на бебето от възглавнички и играчки и други меки неща, тъй като те носят риск и от задушаване.
4. Поставете кошарата на бебето във вашата стая през първите 6 месеца, за да сте близо до него, ако има проблем.
5. Обличайте детето с леки дрешки за сън и поддържайте температура в спалнята, при която възрастен се чувства добре по къс ръкав. Смята се, че когато на бебето му е твърде топло, то заспива дълбоко и ще се събуди по-трудно, ако има затруднения с дишането.
6. Инцидентите със СВДС намаляват със 72%, ако в стаята на бебето има вентилатор, сочи изследване.
7. Кърменето намалява случаите на заболяване (настинка, грип и други детски вируси), които имат връзка със СВДС.
8. Свържете се с педиатър, ако бебето ви изпитва затруднения с дишането. Това може да е знак за повишен риск от СВДС.

Статията е част от специална поредица на Az-jenata.bg за майчинство и кърмене по повод Световната седмица на кърменето 1-7 август 2011 г.

Прочетете още:

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Валентина ( преди 9 години )
6. Инцидентите със СВДС намаляват със 72%, ако в стаята на бебето има вентилатор, сочи изследване.Точно обратното , оправете си статията !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар