Майчинство

1 август – започва Световната седмица на кърменето

31.07.2011г. / 16 08ч.
Аз жената
1 август – започва Световната седмица на кърменето

Световната седмица на кърменето се отбелязва ежегодно през първата седмица на август. Това е акцията с най-голям размах на движението за кърмене и се чества в повече от 120 страни по света. Началото й е поставено през 1992 година. Създадена е от организацията WABA (World Alliance for Breastfeeding Action) - Световен Алианс за активна подкрепа на кърменето с цел възраждане и възстановяване на практиките за кърмене. Ние от Az-jenata.bg сме медиен партньор на акцията, тъй като за нас кърменето е важно. През тази седмица обаче ще му обърнем по-специално внимание като всеки ден ще представяме различни материали и информация за кърменето и майчинството.
Между 1 и 7 август в над 20 града в цялата страна ще се проведат събития под мотото „Да поговорим! Кърменето – 3D изживяване“. Основните акценти ще бъдат срещи и разговори за подкрепа от майки за майки, обучения, лекции, консултации на родилки в АГ отделенията на местните болници, излъчване на филми и уебинари.
Когато разглеждаме подкрепата за кърмене, сме склонни да я виждаме в две измерения: време (от бременността до отбиването) и място (у дома, в общността, здравната система). Но нито едното от двете няма голямо влияние без третото измерение – комуникацията. Темата засяга комуникациите като важен аспект на активната обществена подкрепа на кърменето. Важно е как и с кого говорим за кърменето, така че позитивното послание да достигне до възможно повече хора. Мотото обхваща също така междукултурната форма на комуникация по въпросите на кърменето, както и общуването на тази тема между половете и поколенията – как да предадем идеята за кърменето и ползите от него на децата и тийнейджърите, какво ние сме научили от нашите майки и баби, как да говорим с мъжете за кърмене, така че да ги превърнем в бъдещи или настоящи татковци на щастливи кърмачета. Частта „3D“ от посланието е директна препратка към глобалните комуникационни канали, с които разполагаме през последните десетилетия – Интернет, мобилни телефони, сателитна телевизия и др., чрез които информацията и посланието за кърмене може лесно и безпрепятствено да достигне на хиляди километри разстояние.
Организатори на събитието са доброволческите организации за информация и подкрепа за кърмене Ла Лече Лига България и Национална Асоциация „Подкрепа за кърмене”.

Прочетете още:

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати