Майчинство

Кога е времето да отучим бебето от биберон-залъгалка

25.01.2012г. / 15 57ч.
Нина Иванова
Кога е времето да отучим бебето от биберон-залъгалка

За всяка майка, която гледа с огромна любов бебето си идва онзи най-страшен миг – времето да отучи детето от биберона-залъгалка.

Съвременните родители все по-често прибягват до помощта на биберона – било то за да успокоят детето или да го приспят по-лесно. Но факт е, че с напредването на възрастта децата развиват зависимост към него и става невъзможен животът им без биберон. А от прекомерната употреба на т. нар. „биба“, често се стига до деформация на захапката на детето, криви зъбки, поява на кариеси в най-ранна възраст и т. н.

Кога обаче е най-подходящият момент да отучим детето от биберона:

  • Според повечето педиатри периодите за това са 3: около 6-месечна възраст, около 1 годинка или най-късно до навършване на 2 години. След тази възраст отучването от бибата става болезнено и травмиращо и за родителя, и за детето.
  • Подгответе се психически, че премахването на навика е трудна мисия и изисква време. Понякога децата бързо забравят за биберона, но при повечето хлапета е необходимо време, поне 1-2 седмици.
  • Заредете се с търпение и планирайте седмицата, така че да нямате вечерни излизания. Трябва да сте плътно вкъщи, готова да успокоите бебо във всеки един момент.
  • Изберете време, в което детето не е болно или пък му избиват зъбки. Хубаво е бебето да е спокойно и в добро настроение, за да може по-лесно да превъзмогне липсата.

Очаквайте скоро: 5 начина да отучим детето от биберон-залъгалката

Прочетете още:

Коментирай