Майчинство

Предлагане на двете гърди при кърмене или редуване?

12.02.2012г. / 15 45ч.
Аз жената
Предлагане на двете гърди при кърмене или редуване?

Кърменето понякога се оказва по-сложно дори и от самата бременност и раждането. Особено в началото то е като уравнение с куп неизвестни. Едно от тях е дали да предлагате на бебето и двете гърди или да ги редувате – т. е. на първото кърмене за деня – едната, на второто – другата, на третото – пак онази, която беше за първи път днес.

В самото начало е добре да предложите и двете гърди по две причини – за да накарате бебето да засмуче и за да стимулирате „слизането“ на млякото.
Продължете с предлагането и на двете гърди, докато бебето само покаже, че една му е достатъчна. Никога не можете да нахраните едно дете, повече отколкото му се яде. Ако е погълнало малко повече, ще го повърне с оригването. Ако на бебето не му достига млякото и от двете гърди, тогава стимулирайте по-голямо производство като го храните на по-малък интервал от време (2 ч. и винаги когато то си поиска), хранете се балансирано и пийте много вода. Дори можете да давате от гърда „1“, след това от гърда „2“, после пак от „1“ и т. н., защото докато бебето суче от едната, другата се пълни.

Ако произвеждате твърде много мляко, гърдите ви постоянно текат и искате да регулирате лактацията и не на последно място – убедена сте, че бебето се е нахранило добре само от едната гърда, започнете да ги редувате, както описах в началото. В първите дни ще чувствате напрежение в непредложената втора гърда, но тялото ви ще „разбере“, че следващия път трябва да произведе по-малко количество мляко, тъй като няма кой да го изсуче. В случай, че пълната гърда е болезнена, изцедете на ръка или с помпа толкова, колкото да ви поотпусне, но не и всичкото мляко. Следете се за по-твърди места по гърдата и бучки, тъй като те са предпоставка за запушване на млечните каналчета. В случай, че усетите подобен проблем, давайте на бебето да суче или цедете, докато гърдата стане по-мека. Регулирането на лактацията с редуване на гърдите отнема различно време, може да ви трябват дори няколко месеца, особено ако произвеждате много.

Какво да правите с изцеденото и неизпито мляко? Можете да съхраните кърмата във фризера – тя ще е от полза за детето, ако се наложи да излезете за деня, или пък приемате лекарства за определен период от време и не е желателно да кърмите. Също така можете да давате ненужното за вас мляко на Банката за майчина кърма.

При редуването често майката се обърква коя гърда е на ред и понякога повтаря, но това не е фатално и едва ли ще разстрои режима, който с бебето сами сте си създали. Просто му предложете и гърдата, която е трябвало да дадете в самото начало. По този повод попитахме три кърмили майки „Имахте ли начин за запомняне от коя гърда сте кърмили предния път и от коя гърда трябва да кърмите сега, за да не повторите някоя два поредни пъти?“:

Галина: „Аз си помнех или си местех халката на ръката, на която трябва да кърмя следващия път.“

Елена: „Тази, от която не е кърмено ме болеше и натежаваше. После, когато вече не беше така, след 6-тия месец – нямаше значение от коя. Това при втората и третата бременности, при първата си пишех в бележник.“

Милена: „Опипвах коя е по-твърда – значи тя беше на ред, но ако и двете бяха меки, оглеждах ръцете под лакътя – столът на който кърмех имаше дървени ръкохватки и като се подпирах, се образуваха резки по кожата. На ръката, която се подпирах беше главата на бебето, съответно и гърдата, от която бях кърмила последно.“

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Мария ( преди 11 години )
Чудесна статия!В по-малките градове никой не обяснява тези прости и логични правила на младите майки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар