Майчинство

Трябва ли ви речник, за да разбирате бебето

02.04.2012г. / 18 34ч.
Надежда Маринова
Трябва ли ви речник, за да разбирате бебето

Бебето „гука“ още на 9-10 месеца, тогава още не се нуждаете от речник, за да го разбирате. Понякога, обаче, 3-годишни деца са трудни за разбиране. Как правилно да общуваме с бебето, за да проговори правилно.

1. Не говорете с бебето на бебешки език
Често майката, таткото и всички роднини са изкушени да говорят на малкото човече с нежни, умалителни имена или заместват истинската дума със звука, който издават: дум-дум за барабан, мяу вместо котка, бау вместо куче, пуф-паф вместо влакче. Говорете с малкото дете като с голям човек, разбира се, не с излишни официални и трудни думи, които не са за неговата възраст.

2. Създайте му голям речников запас
Използвайте всекидневното си общуване, за да го учите на нови думи. Давате му шишето с вода и казвате: „Заповядай, вземи шишето с вода.“, „Хайде да намерим кафявото мече.“, „Къде е пижамката ти?“, „Да се обадим по телефона на баба.“ и др. Така ще сформирате пасивен речников запас – от думите, които чува и разбира, но не използва и активен – тези, които говори често.

3. Насърчете го да говори
Бебето ви иска вода, вие му дайте зайчето. Така ще го накарате да каже какво иска.

4. Планове за деня
Обсъждайте с малкото дете какво ще правите днес, какви са предпочитанията му. Например: „Коя книжка искаш да четем?“, „Кой пръв ще сложиш да спи – куклата или патето?“, „Какво предпочиташ за закуска – ябълка или портокал?“, „Да видим какво ще облечеш днес – синия или бежовия панталон?“.

Не му се карайте, когато сбърка някоя дума, поправяйте го внимателно. Когато мама, тате, баба и дядо говорят правилно, на книжовен език, без диалектни думи и спазват граматическите правила, детето постепенно ще се научи също да използва езика правилно.

Имайте предвид, че затруднения с проговарянето и разбирането, може да се появят, ако детето расте в билингвистична среда. Не се колебайте, когато имате притеснения с говора или езика, да потърсите специализирана консултация с логопед.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай