Майчинство

Как да превъзпитаме разглезеното дете

06.04.2012г. / 15 35ч.
Аз жената
Как да превъзпитаме разглезеното дете

Разглезеното дете е като истинска фурия, но има как да се справите с него. Продължаваме с решения на проблема след като вече писахме за „4 знака, че детето ви е разглезено“.

На първо място промяната трябва да започне от родителя, а не от детето. Например ако ви се струва, че всички, включително и вие, засипвате детето си с играчки и какви ли не подаръци, значи е време това да спре. Всяко дете обича подаръците, но трябва да се научи да ги оценява. По-добре седнете с него и наредете пъзел, отколкото да купувате нови неща, за да спечелите обичта му.

Най-важното нещо в създаването и спазването на нови правила е емпатията. Когато се тръшне на земята с викове, че иска нова играчка или че не иска да си тръгва от площадката, първо бъдете съпричастни и после строги. Кажете нещо от рода на „Разбирам, че не искаш да си тръгваме. Беше много забавно!“ и прегърнете разстроения малък човек. Не подлагайте обаче решението си, че си тръгвате, веднага на обсъждане. Относно играчката кажете, че днес само разглеждате, а ще купувате в друг ден. Нека тогава да я поиска отново. Така ще помогнете на детето си да построи повече връзки между емоционалния и рационалния център в мозъка си и съответно да мисли логично и да се контролира.

Никога не казвайте нещо, което няма да изпълните. Понякога в желанието си да постигнем определена цел с детето го заплашваме с неща, които всъщност няма да направим. Например ако не иска да отиде някъде, никога не казвайте „Аз тръгвам. Ти оставаш сам. Чао!“ и да продължите напред. Така хаосът в главата на малкото дете ще се задълбочи, защото и двамата знаете, че няма да го оставите и ще се върнете за него.

Чували сте поговорката „след дъжд качулка“. Говорете с детето си предварително – например пътувате с колата към магазина, обяснете, че имате списък с точно определени неща за купуване и трябва да се придържате към него. Така е по-вероятно да избегнете тръшкането и хленченето, както и няма да се стига до там да му се карате за поведението в магазина.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
128 rate up comment 5 rate down comment
ааа ( преди 11 години )
бой бой и като спре да реве - пак бой :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар