Майчинство

Прохождането на детето – как да се подготвим за този миг

08.04.2012г. / 11 56ч.
Нина Иванова
Прохождането на детето – как да се подготвим за този миг

Първата стъпка е вълнуващ и емоционален момент за родителите. Дълго очакван с трепет миг, в който любимото ни същество само ще направи няколко крачки. Част от подготовката на бъдещото прохождане е етапът с лазенето. Не го подминавайте бързо, притискайки детето да ходи или „хвърчи“ с проходилката. Лазенето е най-естественият път за детето да проходи, тъй като подготвя тялото и натоварва всички мускулни групи. Чрез пълзенето детето само добива увереност за възможностите си и съвсем естествено ще дойде и желанието да се изправи.

Когато първите стъпки се случат, идва тежкото време за родителите. Трябва да сте непрекъснато нащрек да не падне детето. Тъй като сега интересът му към заобикалящия го свят се увеличава многократно и желанието да го опознава расте с всеки миг. Но това може да бъде и опасно, защото децата са склонни да предприемат рискови действия, без да осъзнават опасността. Тук е и вашата роля да бдите над него, но не прекалено.

Оставете детето да е самостоятелно и да ходи/лази със собствени усилия. Когато падне (а това ще се случва непрекъснато), окуражавайте го с усмивка и ласка. Ако ударът е бил незначителен, не му помагайте. Нека само се изправи и продължи. Ако обаче падането е било сериозно, прегърнете го, успокойте го и не го пришпорвайте веднага да ходи отново. Нека го направи, когато се почувства спокойно и уверено в силите си.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай