Майчинство

Кога и как проговаря бебето

16.04.2012г. / 09 36ч.
Надежда Маринова
Кога и как проговаря бебето

Няма майка, която да не се притеснява за своето бебе – кога ще проговори и проходи, кога ще се научи на гърне, кога ще започне да се храни само. Ето примерен речев календар, по който ще се ориентирате какво да очаквате от вашето детенце.

1. До 6 месеца то разбира само интонацията на речта.

2. От 6 до 9 месеца то започва да реагира на думите, с които се обръщат към него.

3. На 9-10-месечна възраст бебето разбира много думи. То започва да изпълнява по молба на мама и татко конкретни действия – подава и взима предмети, слага ги на определено място. Произнася отделни срички, като често ги повтаря – ма-ма, та-та-та, ла-ла, па-па, ам-ам и др. Това може да са хората и предметите, които са му познати и вижда често.

4. На 1 година бебето съзнателно произнася десетина думи. Някои от многосричните думи то удобно съкращава до първата сричка или средната част на думата изпада, често пропуска звукът „р“ или струпването на няколко съгласни. На този етап това не бива да притеснява родителите.

5. На 2 години малкото дете вече има активен речников запас, който може да достигне до триста думи. Тук вече е моментът да се вслушате в езика на вашето дете и да започнете да го поправяте – постепенно да се откаже от бебешките думи и да говори граматически правилно, разбира се, доколкото възрастта му позволява.

6. На 3 години количеството на използваните думи достига до 1 500. Детето практически вече може да говори и да разбира езика почти на нивото на възрастните.

Правилното проговаряне и отношение към езика и богатият активен и пасивен речник на малкото дете зависят изключително много от непрекъснатото общуване с него чрез игри – от най-простичките до по-сложните ролеви и обучителни игри и пъзели, четене на книжки, разговори.

При някои деца се наблюдава трудно проговаряне, което не е задължително да е свързано със забавяне в развитието. Може би става дума за интровертен характер, неуверено поведение, билингвистична среда – за да разберете за какво става дума, потърсете съвет първо от педиатъра, а след това и от логопед.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай