Майчинство

Причините за детската агресия

03.05.2012г. / 09 57ч.
Нина Иванова
Причините за детската агресия

В последните години зачестиха неимоверно случаите на детска агресия, побоища в училищния двор и не само там. Насилието между децата често се оказва водеща новина, но къде се коренят причините за детската агресия, е по-важният въпрос.

1. Липсата на родителско внимание

Дефицитът на родителско внимание към заниманията на детето най-често се оказва причина то да го търси чрез действия, които ще го привлекат на всяка цена. Децата имат нужда да бъдат забелязвани, както и да общуват пълноценно с родителя. Когато това липсва, те всячески търсят контакт с родителя, дори и чрез агресивни действия, знаейки, че така ще им бъде обърнато внимание.

2. Семейният модел

На много важна позиция се намира образецът вкъщи. Ако децата често стават свидетели на битови скандали, завършващи с побой, почти сигурно е, че ще копират този модел.

3. Насилие и тормоз над детето

Насилието над деца се инкриминира според българското законодателство, но това не пречи все още много родители да използват боя като възпитателна мярка. Този прийом в отглеждането на децата обаче играе ролята на бумеранг и отключва агресията в тях. Ако над детето се оказва психически и физически тормоз, това неминуемо рефлектира върху неговите действия. Единичният шамар по лицето понякога може да изиграе същата негативна роля върху детето, както и ако му хвърлите здрав бой, тъй като унижението е същото.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай