Майчинство

Как да подготвим детето за първия му летен лагер

18.06.2012г. / 12 27ч.
Надежда Маринова
Как да подготвим детето за първия му летен лагер

Първият летен лагер на детето без родителите е изпитание за всички.

Лятната ваканция е време за пътувания, излети и детски лагери. Все някога ще дойде първата лятна почивка на детето без родителите. Обикновено това се случва в предучилищната група на детската градина или между първи и трети клас. Ето няколко насоки как да улесним детската адаптация:

1. Седмица по-рано му купете детски куфар и започнете подреждането на багажа.

2. Заедно с това започнете и психологическата подготовка за раздялата, като не наблягате на факта, че ще ви бъде мъчно един за друг. Поговорете с него за новия опит, интересните занимания и вълнуващите места, които ще посети.

3. Спокойно приемете факта, че вашето момченце/момиченце ще срещнат трудности – това е съвсем естествено в процеса на порастването и новите преживявания. Затова дни преди лагера обсъдете евентуалните трудни ситуации и начините им за преодоляване.

4. Далеч от българската поговорка „Да не ти се случи това, което майка ти мисли“ мислете само положително и не споделяйте своето вълнение с детето.

5. Имайте предвид, че някои деца не могат да понесат раздялата с родителите. Ако учителката ви каже, че то се храни лошо, спи неспокойно и не може да се адаптира, обсъдете с педагога възможността да го приберете по-рано от крайния срок. Когато заедно се приберете у дома, не му се карайте, просто изчакайте да порасне още малко преди да го запишете на втория му летен лагер.

6. Ако детето ви е срамежливо и трудно общува с връстниците си, вземете си вашата отпуска по същото време и отседнете в хотел някъде близо до него. Така по средата на лагера можете да му отидете на гости.

7. Не досаждайте излишно на учителите, имайте им доверие.

8. Пригответе му изненада след завръщането вкъщи – нова играчка, торта или любимите кюфтета – една малка награда за преживените вълнения и страхове в детското сърце.

Снимка: Laura

Прочетете още:

Коментирай