Майчинство

Биберонът – приятел, но за кратко

20.07.2012г. / 12 08ч.
Вергиния Генова
Биберонът – приятел, но за кратко

Бебетата, които са свикнали да се успокояват и да заспиват с биберон стават малко или много зависими от него.

В един момент ще ви е трудно да ги отучите и трябва да прилагате невероятна изобретателност и хитрини, за да промените вече изградения навик

Сученето от биберон е заместител на майчината гърда. И дори бибероните залъгалки пораждат това усещане у бебето – така че понякога с биберон залъгалка може да бъде приспано и гладно. Повечето бебета заспиват докато сучат от майките си или от биберона. Но обикновено тези, които са се пристрастили към биберона, са отбити по-рано и вече е невъзможно да заместите вечерното сучене от шише с биберон с това от гърда.

В един момент бебетата имат голяма нужда да смучат и да дъвчат – обикновено лапат палеца си, дреха, играчка, чесалка за зъбки, а ако е наблизо биберонът – той се оказва голямото спасение. Защото когато бебето плаче нищо не може да го разсее, докато не получи това, което му трябва.

И ако това е биберонът, то започва да свиква с него и дори когато порасне и няма остра необходимост от него, то продължава да си го търси, защото го асоциира със спокойствие и задоволеност.

Опасно е да се подхранва този навик, след като пораснат зъбките на детето, проговори и проходи, защото биберонът изкривява захапката и зъбките. Продължителното използване на биберон може да забави и проговарянето на детето. А ако биберонът е и на шише със сладка вода, то може да доведе до кариеси и почерняване на зъбките.

Кога да започнете да отучвате малчугана от биберона? Когато вече започнете да не гледате на него като на „моето сладко бебче“, а като на „моето сладко детенце“ значи вече е време.

Затова трябва да се прилагат всякакви хитринки, за да се избегне биберонът и да се създадат нови навици за заспиване на детето. Сега е времето за приказките и книжките с картинки, за вечерния куклен театър, песничките и стихчетата.
Успеете ли да изградите нови навици и ритуали биберонът ще отиде в миналото от само себе си.
Важно е да скриете залъгалката далече от полезрението на детето и да я използвате само в краен случай или пък да му обясните, че се е загубила.

За деца около годинка има толкова много други залъгалки, пеещи играчки, книжки – всичките интересни на пипане, в ярки цветове и много забавни, когато го заобиколите с интересни предмети малкия любознайко бързо ще намери нови интересни неща, които да грабнат вниманието му.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай