Майчинство

Повече играчки за бебето – по-умен ученик

Колкото повече бебешки играчки има детето ви докато е бебе, толкова по-умно ще стане

26.10.2012г. / 09 54ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Препълнената детска стая с играчки винаги е била проблем за чистене на мама, но се оказва, че е от голяма полза за детето. Специалистите обясняват, че колкото повече играчки има бебето, колкото повече време отделяте за игра с него, толкова по-умен ученик ще стане.

До едногодишна възраст бебешките играчки имат важната роля да развият фината моторика на детето. Това са тези точни и прецизни движения на пръстите на ръцете, които се регулират съвместно от нервната, костната и мускулната система на организма. Нейното развитие започва още в най-ранна бебешка възраст на базата на общата моторика: хващане на предмети, прехвърляне на предметите от едната ръка в другата и т. н. Това става по естествен път, но е добре, когато родителите помагат на този процес.

Съществува тясна връзка между фината моторика и мисленето на бебето, неговото въображение, памет, координация и внимание. Мозъчните центрове на човека, отговарящи за движението на пръстите и речта, са разположени много близко един до друг. Затова при формирането на фината моторика се активизират и съседните отдели на мозъка, отговарящи за речта и интелекта. По този начин се стимулира както физическото, така и умственото развитие на детето.

Затова е много важно бебето до година-година и половина да разполага с различни играчки и родителите да отделят достатъчно време всеки ден, за да играят с него.

Едно от най-лесните упражнения за координация на движенията на пръстите е „Боц!“. Протягате пръста си към бебето и искате и то да направи същото, а когато двата пръста се срещнат, казвате „Боц!“. Друго лесно упражнение-игра е пляскане с ръчички, свиване на пръстите като може да ги комбинирате с песничка.

Други подходящи играчки за най-ранната бебешка възраст са всякакви меки животни, рингове и кубчета от плат и гума. Когато възрастта позволява се включват мозайки, строители, играчките тип „матрьошки“. Месенето на фигурки от пластилин или домашно тесто също развива фината моторика, въображението и пространственото мислене.

Много от игрите във възрастта 2+ вече включват и развиване на битови умения като нанизване на връзки за обувки, колан на панталон, завързване на коланче, закопчаване и откопчаване на копче.

Развитието на фината моторика помага да се формира зрително-двигателната координация и да се възприема околният свят, вниманието и паметта. Веднъж заложени тези умения в детска възраст, много по-лесно се прилагат в ученическите години.

Ако детето ви има логопедични проблеми е добре да купите специализирани логопедични играчки, които ще подпомогнат развитието на говора и речта.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай