Майчинство

Баскетболист или манекенка – колко високо ще порасне детето

Ръстът на детето ви зависи от ръста на мама и татко

15.11.2012г. / 14 50ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Любопитни ли сте да разберете колко високо ще порасне вашето дете? Дали ще стане баскетболист или манекенка? Ако родителите са по-ниски от 170 см, шансът момчето/момичето да станат гиганти е много малък. И обратното. В общия случай момчето повтаря ръста и телосложението на бащата или роднините на бащата. Момичетата приличат на хората от майчиното семейство.

Свързани статии

Има лесна формула за изчисление колко високо ще стане детето ви: събирате ръста на таткото и майката и ги делите на 2. Ако става дума за момче, към резултата прибавяте 6,5, ако е момиче – изваждате същото число.

Например : (162+186):2= 348:2 = 174; за момче 174 + 6,5 = 180,5 см; за момиче 174 – 6,5 = 167,5 см.

Разбира се това са само ориентировъчни изчисления. За ръста на детето значение имат храненето, заниманията със спорт или наличието на хронични заболявания.

Ако запишете детето да спортува баскетбол, волейбол и всякакви състезателни игри, това ще стимулира развитието на костната система. Подходящи са също набиране на лост, плуване, скачане, ходене, гимнастика, игри с топка, танци.

Освен заниманията със спорт извън дома, може да монтирате в детската стая шведска стена – чудесна профилактика и срещу гръбначни изкривявания.

Счита се, че медицинската норма на растеж е 4 см за година. В ранна детска възраст и в периода на половото съзряване скоковете в ръста могат да бъдат значителни. Според друга теория децата растат най-много през лятото – заради волния живот и игрите навън.

Счита се, че човек расте до 20-годишна възраст, когато костите спират да растат и съответно издължаването на човешкия скелет се преустановява.

В случай, че имате притеснение, че детето ви не расте на височина, потърсете лекарска консултация.

Коментирай