Майчинство

Лесни стъпки, с които да възпитаме у детето любов към храната

Подходете с въображение и възпитайте у малчуганите любов към храната

19.11.2012г. / 15 10ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Децата изграждат своите хранителни навици, наблюдавайки възрастните около себе си. Демонстрирайки им правилен модел за избор на храна и начин на хранене, ние възпитаваме у тях вярно отношение към храненето, което остава за цял живот. (Разгледайте галерията Весели детски игри със зеленчуци)

Свързани статии

Да започнем с изключването на телевизора по време на вечеря. Това ще даде възможност на детето да се съсредоточи върху храната и да си даде сметка гладно ли е или сито. Машиналното слагане на лъжицата в устата е един от факторите за натрупване на излишни килограми. Липсата на телевизора като дразнител ще ни даде шанс да общуваме с децата си и да споделим с тях удоволствието от храненето. Лошият навик да се гледа телевизия, докато се яде е изключително вреден и за възрастните.

Докато сме около масата, пазаруваме заедно или сме на неделен пикник, трябва да говорим на децата за вкуса, аромата и вида на продуктите. Уверете ги, че избирате за тях храни, които са здравословни и ще им помогнат да растат силни и умни. Насърчавайте ги да са любопитни – това е сигурен показател, че мислят самостоятелно и имат шанс да направят верен избор.

А защо да не внесем забавен елемент, превръщайки в образователна игра подготовката на вечерната трапеза? Предложете набор от различни продукти на детето си и му дайте шанс да ги съчетае по свой избор и вкус. Нека приготви сандвичи или салата за мама и тати според фантазията и уменията си. Помагайте и напътствайте малкия кулинар и след това изяжте неговото „творение“, каквото и да ви коства, дори и ако това е суров картоф.

Всеки от нас има различна представа за „вкусна храна“, така че бъдете гъвкави и не настоявайте децата ви на всяка цена да приемат вашите вкусове. Предложете им различни здравословни варианти и им дайте думата при обсъждане на семейното меню. Нека се вслушат в инстинкта на тялото си и да са критични към храната, която приемат. Ако им покажете, че уважавате техния избор, допринасяте за повишаване на собственото им самочувствие.

От изключителна важност е атмосферата, която ще създадете за децата си по време на хранене. Красивата покривка, любимите им чинийки и прибори, тихата музика, интригуващият аромат на гозбата, който ги прави нетърпеливи да седнат около масата – всичко това предрича още една дълга и приятна семейна вечер, която обикновено завършва с топла прегръдка като „гарнитура“ към маминия сладкиш.

Коментирай