Майчинство

Какво според майките е най-важното за едно бебе

Кое майките считат за абсолютно необходимо за децата си

26.01.2013г. / 10 40ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Всяка майка се стреми да осигури на своето дете най-добрата грижа още от първите му мигове. Но всяка една от тях мисли и чувства нещата индивидуално. По тази причина Pampers в партньорство с Българската педиатрична асоциация проведе изследване през месец декември 2012-та година. В изследването са участвали около 700 майки, които са споделили какво е според тях най-важното за бебетата им, а именно здравето, личностното развитие и образованието.

70% от майките търсят мнението на експерти в грижата за децата, подчертавайки и важността на съветите, давани от близки и приятели. Освен това майките споделят, че водят своето бебче на доктор винаги когато се налага. Така, половината от запитаните отговарят, че водят детето си на лекар всеки месец, докато другата половина заявява, че търсят медицинска помощ още в първия момент, в който детето им покаже признаци на заболяване.

Свързани статии
Изборът на пелена е още един проблем, засегнат от изследването, посочвайки, че всички майки имат различно мнение относно защитата от влага на чувствителната бебешка кожа. Около 94% от майките заявяват, че избират продукти, които предоставят на техните бебета максимална защита срещу влажност, но също така предоставят свобода на движението, позволявайки му да преоткрива света ежедневно.

Относно образованието, майките посочват, че сред най-важните ценности, които искат да предадат на своите деца са честност, искреност, почтеност и самоотверженост.

Димитрина Проданова, детски психолог, заявява: „За да израсне едно дете емоционално здраво, е важно да го научат на толерантност спрямо различията на околните, защото те ще съпътстват живота му. То трябва да е способно да вижда и преживява чуждата болка, без да наранява себе си. Да стимулираме отворения му любознателен ум да експериментира и да не се страхува от провал, защото никой не е успял, ако не си е дал шанс да греши. И когато научи всичко това, то ще приеме себе си и ще е способно да отстоява позициите си, така че един ден ще се гордеем с него.“

84% от майките, участвали в проучването, посочват, че най-важният фактор за отглеждането на щастливо бебе е грижата и защитата, но също така и постоянната и безусловна любов от родителите. За 93% от тях здравословното и хармонично развитие на бебето се базира на близка връзка с родителите, която кара детето да се чувства уверено в изучаването на света.

93% от майките сочат, че родителите и семейството имат най-силно влияние в оформянето на характера на детето още от най-ранна възраст.

„В тази толкова ранна фаза от детското развитие детето не би оцеляло без постоянните грижи и любов на своите родители. Чрез тях то изгражда сигурна привързаност и това е най-силната емоционална връзка, която ще бъде основополагаща за всички връзки, които то ще формира в целия си живот. Без нежността и предвидимостта на майката, без емоционалността и провокацията към по-активни игри на бащата, детето би загубило цял един свят“, добавя Димитрина Проданова.

Коментирай