Майчинство

Трудният разговор майка-син

6 жокера как да се сприятелим с тийнейджъра

11.02.2013г. / 15 00ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Да, става въпрос точно за възрастта на пубертета. Започнат ли да бушуват хормоните стремглаво нагоре-надолу, дребните проблеми от първите дни в детската градина или началните класове в училище ни се струват песен. Синът ви вече е тийнейджър и все по-често проявява неподозирани от вас черти на характера, споровете се нагорещяват и разликата във възрастта ви също започва да си казва думата. Започвате да се съмнявате, че думите ви достигат до съзнанието му изобщо.

Връзката между майка и син е специална и по своему уникална. Емоционалната привързаност между тях се развива и израства особено през периода на пубертета. Това са и годините, в които майката трябва да научи своето пораснало момче как да се отнася с представителките на срещуположния пол. Много деликатна тема, която трудно можете да коментирате с тийнейджър, освен ако не изградите истинско приятелство помежду си.

Ето няколко съвета, които биха ви помогнали в това трудно начинание.

1. Опитайте се да съживите в съзнанието си спомени за времето, когато сте били на възрастта на детето си. Спомнете си как вие сте реагирали в подобна ситуация на тази, която се случва сега между вас и сина ви. Поставете се в ролята на негов приятел-връстник. Това в голяма степен ще ви помогне да разберете позицията му.

2. Дайте на детето си свобода и лично пространство. Без тези две условия бъдещата личност няма да се научи да е самостоятелна и уверена в себе си. Задължително условие е обаче в личното пространство на сина ви да има винаги запазено местенце и за вас самата.

3. Честите и откровени разговори са ключът към изграждането на здрава и пълноценна връзка майка – син. От изключителна важност е да го изслушвате търпеливо. Ако се научите да сте добър слушател с изненада ще откриете колко може да е словоохотливо детето ви. Виждайки, че го слушате внимателно, синът ви ще разбере, че уважавате мнението и мислите му и те са важни за вас.

4. Бъдете винаги готови да отделите от времето си, щом синът ви има нужда от вас. Прекарвайки повече време заедно и правейки неща, с които той обича да се занимава ще създадете още по-голяма близост помежду ви. Опитайте да говорите на „неговия език“ и ще се разбирате „с една дума“. Покажете му, че можете и да се забавлявате заедно – карайте колело, играйте карти или други забавни игри. Идеята е той да ви чувства и да разчита на вас като на приятел.

5. Не пропускайте да се запознаете с приятелите на вашия син. Отнасяйте се добре с тях. Ако те ви харесат, привързаността на сина ви към вас многократно ще се увеличи. За тийнейджърите мнението на приятелите и връстниците им е от първостепенно значение.

6. Никой не е в състояние да помогне на сина ви да научи отговорите на многото въпроси, отнасящи се до отношенията с момичетата по начина, по който вие бихте го направили. Искреното приятелство помежду ви ще направи сина ви по-малко срамежлив, а разговорите по конфузни теми като секса – по-спокойни и естествени.

Коментирай
Свободно време