Майчинство

Майки-диктаторки развалят децата си

Трябва ли да диктуваме детските игри

15.02.2013г. / 15 35ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Според съвременните тенденции в родителската психология мама и татко трябва да дават максимална свобода на детето си още от бебешка възраст. И понеже мама прекарва повече време с бебето и малкото дете, отговорността пада повече върху нея.

Когато детето играе, мама не бива да си налага мнението или да диктува правилата. Постоянната намеса в детските игри може не само да попречи на естествените заложби на малчугана, но дори да забави развитието му.

Препоръките на американски психолози са детето да играе без родителите си. Често големите не разбират света на малките и намесвайки се в детското пространство, те демонстрират и прокарват „логиката на големите“, „логиката на реалността“. Детето може да реагира не само с недоволство и протест, а дори да започне да плаче, защото е разрушена магията на приказката.

Учените са уверени, че най-добре се развиват децата в тези семейства, в които родителите умело съвместяват закрилата и напътствията със свободата, която дават на децата си, когато си играят. (Вижте още идеи за игри в фотогалерията Весели игри със зеленчуци.)

Коментирай