Майчинство

Колко книжки са нужни на детето, за да научи буквите

По-малко детски книжки – по-умно дете

06.03.2013г. / 14 20ч.
Надежда Маринова
Снимка: Ивет Лолова

Снимка: Ивет Лолова

Едно от най-досадните неща за много родители е да четат една и съща приказка на детето си за стотен път. В същото време на малчугана това му доставя голямо удоволствие. За да избягат от кошмара на повтарящата се приказка мама и татко харчат луди пари за нови и нови детски книжки, като се надяват по този начин да вдъхновят детето си. Вместо това учените предлагат на родителите да се ограничат до 2-3 книги – те са напълно достатъчни за обучението на малкото дете.

Свързани статии

Учени от университета в Съсекс, Великобритания, провели експеримент, за да проверят колко бързо тригодишните деца научават и запомнят нови думи. Учените посещавали три пъти седмично семейства-доброволци, които били разделени на две групи. В първата група децата слушали една и съща приказка по три пъти, а във втората група децата слушали три различни приказки. Всички произведения имали еднакво количество нови думи, които се явявали еднакво често в текста.

След една седмица учените отчели резултатите: първата група деца били научили 3,6 нови думи, срещу 2,6 нови думи във втората група. Освен това скоростта на запомняне на новите думи в първата група била по-голяма от втората.

Изследването потвърждава изводите от предишни проучвания, посветени на предимството на познатите текстове за децата. По-нататък учените ще наблюдават как този ефект ще се задържи във времето.

Коментирай