Майчинство

Предпазване и проверка за кърлежи

В кои зони на тялото се спотайват най-често гадинките

11.06.2013г. / 17 10ч.
Нина Иванова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Кърлежите са една голяма опасност за здравето ни, която дебне през лятото. Малките черни гадинки се хранят с нашата кръв, впивайки се в тялото ни, без да ги усетим. Това е и най-страшното при сблъсъка с тях, че понякога могат дълго да са върху нас, без да разберем, защото смучат кръв безболезнено. Тъй като кърлежите са преносители на много опасни болести, за тях трябва внимателно да следим и особено бдителни да бъдем към децата, като най-уязвими техни жертви.

Предпазване

Свързани статии

Когато сте на разходка в парк или градина, ходете само по обозначените алеи. Всяко стъпване в тревата, без да знаете дали е предварително пръскана против кърлежи и бълхи, е риск за вас и детето.

Не пускайте детето да сяда по ливадите. Жестоко е, наистина, защото те все пак са деца и искат да търчат на воля, но за съжаление, това може да е много опасно.

Ако сте на пикник или разходка сред природата в близост до гъста трева, подбирайте внимателно облеклото и на вас, и на децата. Задължително е да носите чорапи, дълги панталони, които покриват краката.

Винаги носете постелка, а не сядайте директно на земята.

Къде да гледате за кърлежи

подмишничната ямка

Там много често се впиват кърлежите, а пък забравяме да погледнем. Това е първото най-важно място, където трябва да търсите.

слабините

Опасно и уязвимо място, не забравяйте да преглеждате след разходка и тази област.

окосмената част на главата

Едно от най-честите места, където се крият гадинките. Внимателно преглеждайте зоната след всяка разходка навън.

Ако нямате опит с ваденето на кърлежи, по-добре отидете на лекар, защото често при опит да се извади, част от кърлежа остава под кожата.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Цвети ( преди 10 години )
От ветеринарна аптека купувам концентриран препарат за обезпаразитяване на котки и кучета - в малки стъклени шишенца, на цена 2-3 лева. Със спринцовка, през гумената капачка, изтеглям малко количество, което разреждам в указаното съотношение с вода и пръскам обувките и крачолите на панталоните. Разтворът е ефeктивен е до 24 часа. След това се прави нов. Понякога ползвам някой от спрейовете против комари и кърлежи. Има и един нетоксичен за топлокръвни организми продукт - спрей, съдържащ алкалоид от лайка, но е по-скъп. Имайте пред вид, че кърлежите реагират на топлината, излъчвана от тялото и понякога падат от клоните на дърветата, когато под тях мине човек или животно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
*** ( преди 10 години )
Изключително сериозно и много полезно. Дано повече хора го прочетат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар