Майчинство

Първа грижа за бебешките зъбки

Почистването на венците е важно

15.07.2013г. / 15 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Бебето вече е на няколко месеца. Появяват се лигите, венците са леко зачервени и подути. Това е знак, че съвсем скоро ще се появят и първите зъбки. Грижата за тях започва още преди да са изникнали. Не бива да се пренебрегва здравето на венците. Първите грижи за тях не включват четка за зъби.

С помощта на влажна кърпа или марля почиствайте венците на бебето поне два пъти на ден, особено след хранене и преди лягане. Това ще премахне бактериите, тъй като те могат да оставят след себе си лепкава плака.

Когато зъбките вече са пробили достатъчно, може да преминете към използването на четка и паста за зъби. Тя трябва да е съобразена с месеците на вашето бебе. Обикновено на опаковката на бебешките четки пише за колко месеца е предназначена. Трябва да бъде мека и с малка глава.

Ако зъбките са поникнали (обикновено се случва около петия-седмия месец) в началото ги почиствайте с четката за зъби и само с вода. Като към осмия месец може да включите и паста за зъби, но количеството не трябва да е повече от грахово зърно.

Пастата трябва да бъде нефлуорирана. Поглъщането на големи количества от флуорид може да увреди зъбите (появяват се петна по тях) и дори може да предизвика повръщане и диария.

Над тригодишна възраст може да използвате обикновена паста за зъби, при условие че съдържа не повече от между 1350ppm и 1500ppm флуорид. Някои специалисти съветват към втората година на детето да започне използването на паста за зъби с флуорид. Препоръчително е първият преглед на зъбките да бъде около първата година.

Освен, че ще прегледа за евентуални проблеми свързани с венците и зъбите, зъболекарят ще ви посъветва как правилно да се грижите за здравето им.

Коментирай