Майчинство

Погачата за бебе – обичаи и подаръци

Какви подаръци да купим за бебешката погача?

03.10.2013г. / 14 40ч.
Мария Дуковска
Снимка: архив, Булфото

Снимка: архив, Булфото

Според стара българска традиция погачата за новороденото бебе се прави на 40-тия ден от раждането или няколко дни преди това, но не и по-късно. Отива се в църква, след това вече всички могат да виждат бебето, а майката може да го извежда сред хората.

Разбира се, когато времето е хубаво, трудно би било майката да се задържи да не излиза с бебето цели 40 дни от вкъщи, така че това си остава просто едно поверие и не бива да се приема за закон.

Погачата е един вид представянето на бебето пред обществото. На гости в дома на майката се канят само жени, които „наричат“ на бебето, и деца, но не и мъже. Приготвя се специална ритуална сладка погача. Според традицията трябва да се приготви от кумата и бъдеща кръстница на бебето, но е възможно да се направи от някоя от бабите, майката или пък да се поръча, разбира се.

Какво да занесем и подарим?

Задължително е да занесете в деня на погачата нещо сладко, за да е сладък като мед животът на новороденото бебенце. Може да подарите сладки, бисквити, домашен кекс или сладкиш, защо не и малка торта? Ако имате време и желание, домашно приготвената храна ще се оцени по-високо от закупените сладки, но и те ще са добре приети.

За подарък на бебето – основно се подаряват дрешки, бебешки играчки, аксесоари, козметика. За предпочитане е да се консултирате предварително с майката дали има някакви предпочитания какво да изберете, дали подарък за новородено или за малко по-голямо бебе, имайки предвид бързия им растеж и как съвсем скоро родителите ще имат нужда от нови, по-големи дрехи. Избягвайте да купувате само бебешки обувки, тъй като тях е добре майката да избира заедно с детето, за да ги премери то.

Обичаят

Две момичета чупят питката над главата на майката и бебето, а най-близката орисница държи отдолу кърпичка, в която събира трохите. Според българската традиция е важно момичетата, които чупят питката да имат двама живи родители. Първото парче е за бебето. То се увива в кърпичката и трябва да се качи на високо, така че детето да израсте високо и здраво. Кърпичката се връзва на възел, но той не трябва да е много стегнат, за да не стане скъперник. Жените в къщата гледат възелът да не е и прекалено разхлабен, за да не разпръсква спечелените с труд пари и да не изнесе покъщнината.

Свързани статии

Една от орисниците отчупва парченце от питката и го топва в мед, след което го допира до устните на бебето, за да е трудолюбиво като пчелите и животът му да е сладък и честит. След това всички се черпят с погачата, топната в мед.

Задължително гостите се черпят само със сладки гозби, като и питиетата е желателно да са сладки. В съвременен вариант е добре да придружим подаръците си и с картичка или някакво по-трайно символично послание, в което да изразим своите надежди за бъдещето на бебето и да го благословим с нашите добри думи.

След време когато порасне момичето ще може да види, че леля му го е орисала да бъде балерина и това се е сбъднало или пък за момчето се е сбъднало пожеланието да стане лекар и да помага на хората. Дори и да няма съвпадение между пожеланията и реалността, поне ще има повод за мили спомени и закачки.

Коментирай