Майчинство

5 мита за кърменето

Да разобличим неистините

07.10.2013г. / 16 30ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

В интернет, а и не само там, и в книгите за родители, в разнообразните списания, редовно изчитаме тонове информация относно това как да отглеждаме децата си, с какво да ги храним, как да ги възпитаваме и още, и още. Но наред с вярната и полезна информация, понякога попадаме и на толкова често разпространявани тези, че от безумни митове някои от тях са се превърнали във „верни съвети“, на които да се доверяваме сляпо. За да сме ви максимално полезни с тази статия ще ви посочим 5 от най-честите митове за кърменето, които са колкото известни, толкова и неверни.

1. Бебетата знаят как да сучат

Бебетата се раждат с рефлекси, които им помагат при храненето от гърда – като смукателният рефлекс например. Но със сигурност не знаят как точно да захапят гърдата или колко от ареолата да обхванат с уста, за да поемат възможно най-много мляко, без да наранят същевременно кожата на мама. Затова е необходимо вие да им помогнете и да ги насочите към зоната от гърдата, която трябва да захапят.

2. Не можете да кърмите, ако гърдите ви не са големи

Глупост, измислена от неизвестен идиот! Не вярвайте на подобни щуротии, които само ще ви отдалечат от най-прекрасната част от майчинството, а именно да кърмиш своята рожба. Истината е, че няма никаква открита закономерност между родилките с голям или по-малък бюст и количеството кърма, което млечните жлези произвеждат. Природата е съвършена и е отредила за всяка жена, която става майка да има възможност да кърми бебето си безусловно и при всички положения. Така че на подобни митове просто не вярвайте.

3. Трябва да пиете мляко (или боза), за да имате кърма

Един от най-разпространените митове е, че колкото повече прясно мляко пие майката, толкова повече кърма ще има. Това не само, че не е вярно, но и може да бъде вредно в определена степен за бебето. Все повече педиатри отричат пиенето на прясно мляко от майката заради възможността то да предизвика повече колики при новороденото. Това, което ще помогне на майката кърмата й да бъде обилна и пълноценна е да се храни здравословно и да следи да не се дехидратира.

4. От кърменето винаги боли!

Много майки, които не са успели да се справят с кърменето, бързат да предупредят бременните си приятелки колко страшно ще ги боли като започнат да кърмят и едва ли не да си помислят дали искат да се подложат на тази „мъка“. Истината е, че кърменето е прекрасен и сближаващ майка и дете процес, който ще ви достави огромно удоволствие. За да се справите с кърменето правилно и безболезнено е важно да знаете как да предложите гърдата на малкото, за да я захапе възможно най-добре, да обхване правилно ареолата и ако срещате затруднения, винаги може да се допитате до консултант по кърмене или акушер. Но да се откажете от това удоволствие и близостта с детето си, би било истински абсурд.

5. На много жени не им стига кърмата

Съществува вярването, че кърмата е едва ли не лимитирана течност. При едни е много, но при други може да не стига на бебето. А истината е много проста – колкото повече суче бебето, толкова повече кърма ще имате. Защото в процеса на сучене се произвежда до 70% от кърмата! В момента, в който вие храните детенцето, в този същия момент и се създава голяма част от кърмата. Така че е абсолютно невъзможно да не ви стига кърмата. Друг е проблемът, ако бебето не е захапало правилно зърното или няма сили да суче хубаво и продължително, за да се нахрани. Проверката дали всичко е наред с бебето и кърмата ви е много проста:

  • Бебето ви е навършило 4 дни и трябва да му сменяте поне 5-6 мокри памперса за 24 часа – тогава всичко е нормално.
  • Да му сменяте поне по 2-3 памперса с изпражнения за денонощие.
  • Урината на бебето е бледа и разредена.
  • Кърмите бебето поне 8 пъти на денонощие.
  • Докато кърмите трябва да чувате как то гълта и преглъща.
  • Бебето ви възвръща теглото си от 10 до 14 дни след раждането.
Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
Az ( преди 10 години )
Абсурд е познати и непознати да ти дават акъл дали да кърмиш, при положение, че това, както и раждането, е ЛИЧНО решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
tanii80s ( преди 10 години )
Болката е от неправилното поставяне на гърда,болката ще ичезне ако се оправи позата на кърмене
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
Men ( преди 10 години )
нищо не бива да е на всяка цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 3 rate down comment
Глупости ( преди 10 години )
Мен много ме боля и хич не беше абсурд да се откажа, а необходимост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар