Майчинство

Глупавите митове за отглеждането на дете

Бебетата трябва да се къпят всеки ден

13.11.2013г. / 17 36ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Бебетата често са приемани освен за малки беззащитни същества, и за неразбиращи какво се случва около тях. Мислейки си, че познават всеки техен навик и реакция, родителите имат редица заблуди относно техните малки съкровища.

Ето най-честите заблуди, свързани с бебетата.

Бебетата трябва да се изхождат най-малко веднъж на ден

Новородените често имат няколко изхождания на ден. Нормално е, ако днес бебето се е изходило три пъти, утре да се изходи два пъти или само веднъж. Ако забележите, че с изпражненията има кръв и изхожданията като цяло се случват по-рядко, трябва да се консултирате с педиатър.

Бебетата трябва да се къпят всеки ден

Седенето в сапунената вода може да раздразни уретрата при момиченцата и да доведе до инфекции на пикочните пътища. Ако искате бебето всекидневно да взима вана, просто не слагайте всеки път в нея сапун.

Докосването на фонтанелата на бебето може да навреди на мозъка му

Фонтанелата в предната част на главичката на бебето представлява кожно покритие на отвор в черепа. Предната фонтанела се затваря обикновено около първата годинка на детето. Тази, която е в задната част на главичката се затваря между втория и третия месец. Не бива да се притеснявате от леките докосвания, докато миете главичката на бебето или я мажете с бебешко олио (когато е необходимо), мозъкът е добре защитен.

Майките винаги различават различните видове плач на бебето

Не всеки път е така, когато бебето плаче, но това не ви прави лоша майка. Просто ще ви трябва малко време, за да опознаете бебето си.

Ученето започва чак в детската градина и училището

Не е така. Бебетата имат способността да се учат дори докато са в утробата на майката. Според специалисти мозъкът на детето расте експлозивно между зачеването и шестгодишна възраст.

Свързани статии

Трудно можеш да привлечеш вниманието на едно бебе

Бебетата проявяват изключително внимание, интерес и ентусиазъм към всичко, което ги заобикаля. Вероятно не знаете, но те са в състояние да обърнат внимание едновременно на 10 неща. Често тяхното внимание е привлечено от други неща, а не от това, което вие им показвате. Но не бива да се разочаровате, бебетата така се учат по-бързо. Рано или късно ще привлечете тяхното внимание.

Кърменето е лесно за бебетата

Не е така. В този важен процес за бебето и майката и двамата се нуждаят от помощ, за да се справят добре.

Коментирай