Майчинство

Едни от най-честите промени след раждане

Следродилно кървене

11.12.2013г. / 14 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Какви промени се случват в женското тяло след раждане?

Еуфория

Това е едно от първите чувства, които ще ви завладеят. Състоянието се дължи най-вече на комбинацията от освобождаването на естествени болкоуспокояващи в съчетание с поставянето на болкоуспокояващи медикаменти.

Изтощение

Винаги, когато има някой близък, който да ви смени в грижите за бебето, използвайте времето за почивка. Раждането и денонощните грижи покрай него ще ви докарат до пълно изтощение, затова балансирайте.

Болки в перинеалната тъкан

По време на естественото раждане често се разкъсва тази тъкан. Тя се намира между ануса и вагината. Разкъсването се коригира от лекарите, като се поставят няколко шева. Докато заздравее мястото е възможно да усещате сърбеж, болка или леко придърпване. Неразположението може да намалите чрез специални мехлемчета, които ще ви бъдат изписани.

Свързани статии

Промяна в гърдите

Когато бебето се роди, гърдите ви все още ще бъдат по-меки. След три-четири дни те могат да станат по твърди, болезнени, подути и горещи.

Течение

След раждане е напълно нормално да се появи течение. Следродилното кървене се нарича лохии и обикновено продължава до две седмици след раждането. Освен това след раждането някои майки усещат и леки контракции.

Ще се чувствате тъжни

Ще има дни, в които ще се чувствате тъжни. Ако това е първото ви раждане, имате грижи и за домакинската работа, стресът и напрежението около бебето могат да ви извадят от ритъм и да ви накарат да се чувствате така сякаш сте изчерпани не само физически, но и психически. Опитайте се да намалите напрежението и помислете и за своето здраве.

След раждането в тялото на жената продължават да се случват хормонални промени. Една от често срещаните промени е прекомерното изпотяване, задържане или наддаване на тегло, загуба на коса. Уверете се, че се храните балансирано и че храната ви не е бедна на желязо.

Сексът ще е труден

Това кога ще се върнете към ласките с любимия зависи от вашето физическо състояние и това как се чувствате. Ако сте раждали секцио или имате шевове на перинеума, най-добре е да изчакате поне 3 седмици, за да не предизвикате повторно разкъсване на тъканта. Според специалисти 6 седмици след раждането на бебето е добре като време, в което може да се върнете към секса, разбира се с умерени темпове.

След раждането както и по време на бременността пикочният мехур все още е податлив на инфекции. Пийте много вода и боровинков сок или чай, за да намалите риска от появата им.

Коментирай