Майчинство

Най-честите проблеми по време на кърмене

Напукани и възпалени зърна

18.12.2013г. / 13 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Кърменето е специален момент за майката и нейното новородено. При всяка родилка то протича по различен начин. При някои бебето започва да суче от първия път, докато в други случаи се налага то да се адаптира. Какви други неразположения се наблюдават през кърмаческия период?

Вижте най-често срещаните от тях.

Между кърменията е съвсем нормално гърдите ви да секретират. Сутиените за кърмачки са пригодени така, че да могат да се поставят подплънки, които да намалят този дискомфорт. Препоръчително е да използвате подплънки за еднократна употреба, вместо такива с пластмасови втулки, които разраняват зърната.

Препълване на гърдите

След раждането и ако кърмите, обичайно усещате гърдите си като препълнени и тежки. Но когато това усещане се превърне в дискомфорт, гърдите ви станат болезнени и твърди, това може да означава, че имате кръвонапълване. Най-честата причина за това е неправилното изцеждане на млякото от гърдите. Получава се когато бебето ви не суче често или достатъчно дълго време.

Как да избегнете това неразположение?

Кърмете бебето си между 8 и 12 пъти на ден като трябва да редувате гърдите, от които то суче. Не пропускайте хранения и кърмете бебето както през деня, така и през нощта. Много е важно и как поставяте бебето на гърдата си по време на храненето. Дали му е удобно, дали добре е захапало зърното така, че да може млякото по-лесно да тече от гърдите ви.

Между храненията е добре с помощта на помпичка за кърмачки да изцеждате гърдите си. Ако кърмата ви все още трудно потича, направете на гърдите топъл компрес или вземете по-топъл душ. Но ако имате много кърма и нямате нужда да стимулирате процеса на отделянето й, топлите компреси не са подходящи. Вместо това опитайте леко да охладите гърдите си.

Свързани статии

Неразпознаване на гърдата

Бебетата, които в първите дни след раждането си са били захранвани с биберон, след като бъдат поставени на гърдата могат да откажат да я приемат. Смяната от биберон към кърмене понякога обърква новороденото и в резултат на това то може напълно да отхвърли гърдата. Това не е добре както за бебето, така и за гърдите ви.

Как да избегнете този момент?

Опитайте се през първите три до четири седмици след раждането на бебето да не го храните с биберон, а само от гърдата ви. Ако бебето е било хранено по-дълго време с биберон, много е възможно привикването към гърдата да отнеме повече време. Добре е в такива моменти да поискате помощ от педиатъра или от консултант по кърмене.

Напукани и възпалени зърна

Зърната по време на кърмене и след раждането на бебето са изключително чувствителни. Често се случва те да бъдат разранени, напукани и възпалени. Най-честата причина за това е неправилното поставяне на бебето на зърното. Неправилното засукване на зърното причинява тези чести неразположения.

Поставете бебето в удобна позиция за кърмене. Когато то захапе зърното и усетите болка, извадете го и отново го подайте на бебето. Бебето ви трябва да е максимално близо до тялото ви и неговата главичка да е обърната към гърдата. В началото на всяко кърмене бебето ще суче по-енергично.

За да му помогнете когато се измори, притискайте леко гърдата си, за да може млякото да излиза по-лесно. Попитайте и наблюдаващия ви лекар за някакъв мехлем или дали да не поставяте витамин Е върху зърната си, за да заздравеят по-бързо.

Коментирай
Здраве и красота